otthonfelujitasi-tamogatas-es-lakastamogatasi-rendszer_pic20

Hogyan tervezi átalakítani a lakástámogatási rendszert a kormány? Lesz Otthonfelújítási támogatás?

Az ingatlanpiac élénkítését célozza több változtatás is, ami a kormányzat lakástámogatási programjait érinti. Egy felől módosul a CSOK, és a babaváró hitel is, a nagyvárosokban támogatást keresők pedig új programra számíthatnak a közeljövőben, bár az otthonfelújítási támogatás jövője még kérdéses. Az intézkedések sorával vélhetően az ingatlanpiac is változásnak indul.

Átszabja a kormány a lakástámogatási rendszert. Nőnek a falusi CSOK keretösszegei, de emelkedik a babaváró hitel maximuma is 11 millió Ft-ra a kormány legfrissebb nyilatkozatai alapján. A nagyvárosban letelepedni vágyók ugyanakkor 2024-ben egy új CSOK támogatásra számíthatnak. Az otthonfelújítási támogatás még kérdéses, hogyan illeszkedik a tervezetbe és érkezik-e egyáltalán? Az ingatlan.com friss elemzése mindenesetre azt mutatja, hogy a tervezett átalakítások rövid és hosszútávon egyaránt kihatnak majd a lakáspiacra.

A megújult programok támogatott hitelre és rezsire építenek

A csütörtöki bejelentés információit a következőképpen értékelte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője:

“Alapvető változást hoz a lakáspiacra a csok búcsúja a nagyobb településeken, ám a kormányzati ígéret szerint később lesz helyette másik program, ám ennek részleteiről nem lehet pontosabbat tudni. Mindenesetre a csok megszüntetése apropóján érdemes a lakáspiaci alaptrendeket is megvizsgálni. Az elmúlt években az állam igyekezett a lakásdráguláshoz felzárkóztatni a támogatásokat. Jó példa erre az államilag támogatott csok-hitelek kibővítése a használtlakás-vásárlókra vagy a 2021-ben életbe lépett csokhoz kötött illetékmentesség. Mivel a vissza nem térítendő támogatások jelentős növelése nagyobb állami kiadással járna, ezért a magasabb kamatkörnyezet miatt jövőre még nagyobb szerepet kaphatnak a támogatott hitelek.”

otthonfelujitasi-tamogatas-es-lakastamogatasi-rendszer_pic29

A közeljövőben bevezetésre kerülő lakástámogató programokban fókuszba kerülhetnek a szakember szerint a lakáskorszerűsítések is. Nem csupán azért, mert az otthonfelújítási támogatás népszerűsége és sikere követendő példát mutat, hanem mert a rezsicsökkentéhez kapcsolódó állami kiadásokat is hathatósan mérsékelhetik a lakóingatlanok energetikai korszerűsítései.

Ami leginkább gátolja jelenleg a lakáspiacot, az a kamatok mértéke. Ez mindazonáltal felemás képhez tartozik hozzá, nem szabad megfeledkezni a CSOK hatásáról. A money.hu szakértői kiemelték, a magas piaci lakáshitelkamatoknak köszönhetően keresetté váltak a támogatott és kedvezményes kamattal bíró hitelkonstrukciók, tehát a 2023-as lakáshitel szerződésekben minden bizonnyal túlsúlyban lesznek a támogatott hitelezések.

Hiába nőtt ugyanakkor a támogatott hitelezések aránya, ha összességében csökkent a támogatások iránti kereslet. Ez köszönhető többek között a mindennapi kiadások emelkedésének, és a jelenlegi bizonytalan környezetnek is.

Egyes szakértői becslések alapján a 2023-as új lakásvásárlásokhoz, illetve új építésekhez megigényelt CSOK támogatási összegek akár 75%-kal is elmaradhatnak a korábbiaktól. Összefoglalva tehát a beszűkült lakáspiacból nagyobb arányt tesznek ki a támogatott hitelezéssel megvalósított konstrukciók, de végeredményben ez mégiscsak kevesebb CSOK igénylést jelent.

Mikorra időzítsenek a támogatást várók?

A szakma arra számít, hogy jövő évtől a nagyvárosokban is elérhetővé válik egy új lakástámogatási forma, akár egy új CSOK, akár egy új Otthonfelújítási támogatás formájában, ami nagyobb anyagi mozgásteret biztosít a jogosultak körében. Az sem elképzelhetetlen azonban, hogy a babaváró hitel átalakítása inkább arra sarkallja majd a jogosultakat, hogy még idén igényeljenek támogatást.

„Lehetnek olyan családok, akiknek érdemesebb lehet még idén kihasználni a babaváró hitel jelenlegi konstrukcióját. Elsősorban azon családoknál jelenthet ez opciót, akik nagyvárosi lakásba költöznének és a házaspár női tagja 30–39 éves, de csak pár év múlva terveznek gyermeket. Ők ugyanis idén még felvehetik a babaváró hitelt, amire jövőre már nem lesz lehetőségük csak akkor, ha 2024 végéig igazolással rendelkeznek a családanya várandósságáról. A 10 millió forintos potenciálisan kamatmentes kölcsön kiesését viszont nem biztos, hogy kompenzálják számukra a jövőre életbe lépő új lakástámogatások” – fogalmazott Balogh.

otthonfelujitasi-tamogatas-es-lakastamogatasi-rendszer_pic39

A falusi CSOKra éppen ennek a fordítottja igaz. A szakértő kiemelte: köszönhetően annak, hogy ez a támogatási forma kitart, sőt, keretösszege januártól jócskán emelkedik, a még ebben az évben beadott igénylések elmaradhatnak a korábbiaktól, hiszen a jogosultak dönthetnek amellett, hogy kivárják a januárt az új, kedvezőbb feltételekkel.

Mérséklődő árak, csend az Otthonfelújítási támogatásról

Annak tekintetében, hogy mikor fogadják el és hirdetik ki a jövő januártól életbe lépő támogatási rendszer részleteit, rövidtávon akár lejjebb is mehetnek a nagyvárosi árak, vélekedett Balogh.

„Az eladók egy része ugyanis még az idén érvényes lakástámogatásokra tekinthet biztos pontként, vagy még 2023-ban szeretnék igényelni a babaváró támogatást, és úgy költöznének tovább. Az idei gyengébb forgalmú lakáspiacon viszont csak akkor tudják hamarabb eladni ingatlanukat, ha csökkentik az árát. Ez megfizethetőbb tartományba tereli a lakásárakat, ami a jövőre életbe lépő új lakástámogatási formákkal együtt 2024-ben az ideinél sokkal élénkebb lakáspiacot eredményezhet”

Jelentősen befolyásolhatja még a piac alakulását az Otthonfelújítási támogatás esetleges bejelentése. A 2022-ben kirobbanó népszerűséggel kifuttatott program ösztönző hatása tagadhatatlan, és a kormány már többször jelezte, hogy fontolóra venné az újraindítását, melyet a szakmai is szorgalmazna. Konkrétumokat azonban csütörtökön se kaptunk, így egyelőre amivel biztosan számolhatunk az a babaváró, és a CSOK.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn