otthonfelujitasi-tamogatas-kivitelezői-regisztrációs-lista

Miért nincs ok aggodalomra, ha a kivitelező még nincs rajta az ÉMI listáján?

Az Otthonfelújítási támogatás hétfő óta igényelhető az országos MFB pontokon, ám a programhoz opcionálisan választható kivitelezők és tanácsadó vállalkozások, valamint a programban megjelölt kulcstermékek listáján egyelőre sokan nem szerepelnek. Ez csak átmeneti állapot. Cikkünkben mutatjuk, miért késett a vállalkozók és termékek regisztrációs folyamata, és mit is jelent, ha egy vállalkozás szerepel a listán.

Miért nem találom jelenleg a kivitelezőm az ÉMI listán?

Már az Otthonfelújítási támogatás igénylése is több hetes csúszással, július elsejével indult meg az MFB pontokon, melyhez kapcsolódóan az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft egy kivitelezői és kulcstermékek listát is közzé hivatott tenni. Ám nem csak maga az igénylési folyamat indult késéssel, a kivitelezők számára csak szerdától, két nappal az igénylések elindulása után vált elérhetővé a regisztráció. A procedúrának ráadásul van egy átfutási ideje, befizetéssel jár, így az Otthonfelújítási támogatás első felhasználóit meglehetősen kurta lista fogadta az ÉMI oldalán. Cikkünk készültekor mindössze 90 vállalkozás szerepel rajta az országos, potenciálisan több ezerből.

Ugyanez igaz a kulcstermékek listájára is. Mivel eddig a piaci forgalomba kerülésnek nem volt előfeltétele az ÉMI regisztráció – a folyamat sem volt kidolgozva rá -, a kivitelezők és termelők most indítják csak el a kérelmet, hogy mihamarabb szerepelhessenek rajta. Péntek délelőtt 539 darab kulcstermék van felsorolva, ami pár napja még csak kétszáz körül mozgott.

A kivitelezéshez választhatok vállalkozást, ami nem szerepel a listán?

A beruházás megvalósítását bárki elvégezheti, aki legális keretek között dolgozik és számlát ad a munkáról. Az Otthonfelújítási Támogatás igénylésének nem előfeltétele, hogy a kivitelező szerepeljen az ÉMI listáján. A rendszer a következőképpen tesz különbséget: azok vállalkozások, akik már megtalálhatóak a regisztrált kivitelezők között a munka megkezdése előtt már lehívhatnak akár 75% előleget is. Ez a nem regisztrált vállalkozások esetében csak 50%. Mivel a támogatási összeggel a bank rendelkezik, így a fenti előleg is közvetlenül az MFB pontoktól kerül kiutalásra a vállalkozáshoz.

Az ÉMI regisztráció célja, hogy az igénylők már egy előszűrt vállalkozói listából válogathassanak megbízható kivitelezők közül. Ennek az érvényesítése azonban nehezen megfogható. A regisztráció előfeltétele a díj befizetésén túl két lezárt üzleti év, és egy összességében pozitív eredmény felmutatása. Technikailag tehát elfekvő cégek is felkerülhetnek a listára, ha akár egy minimális bevételt is fel tudnak mutatni papíron az elmúlt két évből, szemben például azzal a vállalkozással, ami a bevételeit visszaforgatta és beruházásokat eszközölt az elmúlt időszakban.

Míg anyagfelhasználás terén kötelező az ÉMI kulcstermékek listáján szereplők közül választani a sikeres támogatás igényléshez, addig a kivitelezésnek nem előfeltétele, hogy a vállalkozó szerepeljen a regisztráltak között.

A sok csúszás késést eredményez a szolgáltatásban is

Az Otthonfelújítási támogatás hétfőn indult igénylésével a kivitelezőket is megrohamozták az érdeklődők. Mindeközben a vállalkozások nem csak a szó szerint 15-50-szeresére ugrott megkereséseket, de a regisztrációt is intézik, utóbbit is a lakossághoz képest megcsúszott kezdéssel. Ezért a legtöbb kivitelezőnél a szokásosnál több várakozásra és a kérések hosszabb feldolgozására lehet számítani.

Ha szeretne árat kérni megbízható kivitelezőktől, kattintson ide!

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Felhasználási területek

A kiírás szigorúan szabályozza, hogy milyen anyagokra, technológiákra és milyen áron használható fel a támogatás. Milliókba kerülhet, ha valahol nem felel meg a kiírásoknak!

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn
X