otthonfelujitasi-tamogatas__ki-jogosult_pic49

Otthonfelújítási támogatás 2022: ki igényelheti?

Az Otthonfelújítási támogatás igénylésének többek között az a feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen társadalombiztosítási jogviszonnyal, ennek jogviszonyát pedig a legtöbb esetben a foglalkozatási forma, a hallgatói státusz határozzák meg. De vajon mit jelent ez őstermelők, egyéni vállalkozók, vagy gyermeküket otthon nevelők szempontjából? Ebben a cikkben különféle eshetőségeket veszünk végig a teljesség igénye nélkül, melyek remélhetőleg iránymutató példaként szolgálnak azoknak, akik bővebb információt keresnek.

Ki minősül az Otthonfelújítási támogatás szempontjából biztosítottnak?

A társadalombiztosítási jogviszony egy kötelezettség, melyet havonta szükséges megfizetni. Alkalmazottaknak ez a járulékkötelezettség automatikusan levonásra kerül a fizetésből és a munkáltató utalja át az államkasszába. Egyéni vállalkozók maguk gondoskodnak a befizetésről, de nem minden helyzet ilyen egyértelmű az Otthonfelújítási támogatás szempontjából.

Köthető ugyan megállapodás egészségbiztosítási szervekkel, de ez önmagában nem jelent társadalombiztosítási jogviszonyt. Akkor sem, ha az egészségbiztosítást nyújtó szervnek a törvényben meghatározott, vagy akár azt meghaladó összeget fizet be valaki maga után minden hónapban. Társadalombiztosítási ellátásra jogosultnak kizárólag a TB járulék megfizetésével válik valaki. Az ellátásra jogosultakról, illetve ezek fedezetéről a 2019. évi CXXII. törvény 6. §-a nyilatkozik.

otthonfelujitasi-tamogatas__ki-jogosult_pic26

Igényelhet-e Otthonteremtési támogatást az őstermelő?

Az őstermelők nincsenek kizárva az Otthonfelújítási támogatásból, de pár feltételnek eleget kell tenniük. Az egyik lehetőség, hogy megvizsgálják, a tárgyévet megelőző évben (2022-ben tehát a 2021-es évet vizsgáljuk) mennyi volt az éves bevételük, meghaladta-e az adóévben (példánkban 2021-ben) érvényben lévő minimálbér ötszörösét?

Ha igen, a minimálbér 92%-ával megegyező összeg alapján fizetik be a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot. Ha nem, elegendő az éves bevételének 15%-a után megfizetni a TB-t.

Egy másik lehetőség azokra vonatkozik, akik 2020. december 31-éig mezőgazdasági kistermelőnek minősültek. Ők 2021-ben a 2020-as évi támogatások nélküli éves bevételüket kell vizsgálják, és azután fizetni meg a 15%-os TB járulékot.

Mindemellett lehetősége van bármelyik őstermelőnek magasabb szintű társadalombiztosítási ellátást igényelni. Ez esetben az adóévre vonatkozóan nyilatkozattal kell vállalnia, hogy a fent meghatározott járulékalapoknál nagyobb összeget fizet.

Mi a helyzet GYES-en, GYED-en lévőkkel?

Önmagában a GYES vagy a GYED nem kizáró ok. Viszont fontos, hogy a GYED illetve GYES folyósítása idején az igénylő rendelkezzen foglalkoztatásra irányuló jogviszonnyal. Ha már megszűnt az alkalmazása, nem igényelheti az Otthonfelújítási támogatást.

Elfogadható a foglalkoztatás mellett a hallgatói jogviszony is. Amennyiben a kérelem benyújtása előtti évben hallgatói jogviszony mellett megállapított gyermekgondozási díjban részesült a 1997. évi LXXXIII. tv. 42/E. § alapján, akkor szintén jogosult az Otthonfelújítási támogatásra.

Ennek megfelelően nem számíthat sikeres kérelemre az a vállalkozó, aki szünetelteti vállalkozását, amíg GYES-en vagy GYED-en van. Hiszen ezidő alatt nincs foglalkoztatásra irányuló jogviszonya és a biztosítása is szünetel.

otthonfelujitasi-tamogatas__ki-jogosult_pic32

Milyen foglalkoztatási viszonnyal igényelhető az Otthonfelújítási támogatás? Jogosultak a nyugdíjasok?

Az igénylés szempontjából lényegtelen, hogy teljes, vagy részmunkaidős foglalkoztatásban dolgozik valaki, illetve négy, hat vagy nyolc órában teszi azt. Amennyiben rendelkezik olyan jogviszonnyal, ami foglalkoztatásra irányul, jogosult a támogatásra. Ebbe beletartoznak az egyéni vállalkozók is. Utóbbi esetben azonban fontos kitétel, hogy aktív státuszban kell legyen a vállalkozása, és a kérelem benyújtásakor az elmúlt egy évre folyamatos biztosítotti jogviszonyt tudjon felmutatni legfeljebb 30 egybefüggő nap kivételével.

A nyugdíjasok csak kivételes esetekben jogosultak támogatásra. Először is a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet értelmében megfelel egy nyugdíjas a követelményeknek, ha nyugdíja mellett kiegészítő tevékenységet folytat. Akkor minősül kiegészítő tevékenységet folytató személynek, ha keresőtevékenységet végez valamely foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretein belül. Ebben az esetben a fenti rendelet 9. § (3) bekezdés n) pontja szerinti igazolást kell a támogatási kérelemhez csatolnia.

Jogosult lehet továbbá a támogatásra, ha végleges határozat alapján otthongondozási-, vagy ápolási díjban részesül. Ezt a a rendelet 9. § (3) bekezdés r) pontja alapján szükséges igazolnia. Illetve akkor is sikeresen igényelhet támogatást, ha egy kiskorú gyermeknek ő a kirendelt gyámja a gyermek rokona és szüleinek halála miatt. Ezt szintén igazolni szükséges a rendelet 9.§ (3) bekezdés m) pontja szerint.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn