Energiapazarló Magyar Otthonok – Megoldás Lehet Az Otthonfelújítási Támogatás?

Az energiahatékonyság javítása és az energiafogyasztás csökkentése kritikus téma Magyarországon, ahol az elavult lakásállomány jelentős része felelős a magas energiafelhasználásért. Az Európai Unió által finanszírozott kezdeményezések keretében körülbelül 20 ezer lakás számára nyílik meg a lehetőség energetikai felújításra, ám ez csak a szükséges lépések kezdete. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy a hazai ingatlanok állapota nem felel meg a kívánalmaknak, és ezáltal a lakóépületek az ország energiafelhasználásának jelentős részét teszik ki.

A hőszigetelés mint prioritás a magyar otthonokban

A magyar lakásállomány energetikai korszerűsítése során a hőszigetelés kulcsfontosságú terület. Nem csak azért, mert közvetlenül hozzájárul az épületek energiahatékonyságának növeléséhez, hanem mert jelentős mértékben javítja a lakókényelmet és csökkenti a háztartások energiafogyasztását. Ezen felül a hőszigetelés hozzájárulhat a környezetvédelmi célok eléréséhez is, csökkentve a lakóépületek által okozott szén-dioxid-kibocsátást. Az energetikai mélyfelújítások, mint például a hőszigetelés, nemcsak a jelenlegi lakók életminőségét javítják, hanem hosszú távon is fenntarthatóbbá teszik az ingatlanpiacot.

Otthonfelújítási támogatások jelentősége

Az önfinanszírozás határai

A magyar családok többsége számára kihívást jelent saját erőből finanszírozni az otthonuk energetikai felújítását, különösen azokat a projekteket, amelyek jelentős előnyöket ígérnek az energiahatékonyság terén. Az otthonfelújítási támogatások így elengedhetetlenek ahhoz, hogy a lakások energiahatékonyságát országszerte növelni lehessen. Ezek a támogatások nem csak anyagi segítséget nyújtanak a lakóingatlanok tulajdonosainak, hanem ösztönzőként is szolgálnak az energetikai beruházások megvalósítására. Az állami támogatások nélkül sok család nem tudna beruházni az energetikai korszerűsítésekbe, ami lassítaná az ország energiahatékonysági fejlődését.

A REPowerEU pályázat lehetőségei

A REPowerEU pályázat keretében nyújtott támogatások kritikus szerepet játszanak a magyar lakóépületek energetikai felújításában. A 224 milliárd forintos keretösszegből finanszírozott beruházások nem csak az energiahatékonyság növelésére összpontosítanak, hanem a megújuló energiaforrások felhasználásának előmozdítására is. Ez különösen fontos Magyarországon, ahol a régi építésű ingatlanokban élő háztartások jelentős része magas energiafogyasztással rendelkezik. A támogatások felhasználása révén ezek a háztartások képesek lesznek csökkenteni energiafelhasználásukat, ezáltal hozzájárulva az ország energiahatékonyságának javításához.

A felújítások szélesebb körű támogatása

Húszezer lakás megújulása

A támogatási programoknak köszönhetően körülbelül 20 ezer magyar lakás számára nyílik meg a lehetőség az energetikai felújításra. Ezek a projektek a hőtechnikai adottságok javításától a megújulóenergia-alapú rendszerek beépítéséig széles körű beruházásokat foglalnak magukban. A támogatási keret jelentős részének vissza nem térítendő támogatásként való biztosítása mellett, a kedvezményes hitel lehetősége is fontos eszközt jelent a lakásfelújítások előmozdítására. A végső cél, hogy a magyar lakóingatlan-állomány energiahatékonysága jelentősen javuljon, hozzájárulva ezzel az ország energiafüggetlenségének növeléséhez és a lakosság energiafelhasználásának csökkentéséhez.

Az energiahatékonyságot növelő új építésekre is szükség van

Az új építésű lakóingatlanok fontos szerepet töltenek be a magyar lakásállomány minőségének javításában. Az energiahatékony újlakás-építések növelése kulcsfontosságú a lakásállomány megújulási rátájának javítása és az ország energiahatékonyságának növelése szempontjából. Az új építésű ingatlanok nemcsak hogy modern, energiatakarékos megoldásokat kínálnak, de hosszú távon hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez is. Az új építésű lakások átadásának csökkenése aggodalomra ad okot, hiszen ezáltal tovább romlik a már így is alacsony magyar lakásállomány megújulási rátája. Az építőipar és a kormányzat együttműködése, valamint a lakásépítési támogatások növelése elengedhetetlen az energiahatékonyság javításához és a lakásállomány korszerűsítéséhez.

Mit Tehetünk Most?

A magyar ingatlanpiac jelenlegi helyzete sürgős beavatkozást igényel. Az elavult, energiahatékonyság szempontjából alulmúló lakásállomány nem csak a lakók pénztárcáját terheli meg felesleges kiadásokkal, hanem környezeti lábnyomunkat is növeli. A változás eléréséhez nem elegendő csupán felismerni a problémákat; cselekvésre van szükség.

Az egyik legfontosabb lépés, amit megtehetünk, az az, hogy élünk az Otthonfelújítási Támogatás lehetőségével. Ez a támogatási forma nem csak anyagi segítséget nyújt a szükséges energetikai korszerűsítésekhez, hanem hozzájárul az otthonok életminőségének javításához is. A hőszigeteléstől kezdve a megújulóenergia-alapú rendszerek telepítéséig számos lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy otthonainkat környezettudatosabbá és energiatakarékosabbá tegyük.

Ezért mindenki, aki teheti, éljen ezzel az aranyat érő lehetőséggel! A modernizálás nem csupán az egyéni lakókényelmet szolgálja, hanem a közösségi felelősségvállalás aktusát is jelenti. Egyéni döntéseinkkel és beruházásainkkal hozzájárulunk a nagyobb képhez: egy fenntarthatóbb, energiatakarékosabb Magyarországhoz.

A jövőnk és a bolygónk védelme érdekében a következő lépés egyértelmű: használjuk ki az Otthonfelújítási Támogatás nyújtotta lehetőségeket, és tegyünk lépéseket otthonaink energiahatékonyságának javítása felé. Ne várjuk meg, amíg mások cselekednek helyettünk; legyünk mi magunk a változás motorjai.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn