Felújítási szándék Magyarországon: a GKI felmérése

2022 decemberével futott ki a népszerű Otthonfelújítási támogatás, amely a gyereket nevelő családok lakáskorszerűsítési-, illetve felújítási törekvéseit jelentős mértékben ösztönözte a vissza nem térítendő támogatással. A program véget értével érezhetően megtorpantak a lakosság ezirányú tervei. A GKI negyedéves, októberi felmérése azonban azt mutatja, hogy hiába szűkültek 2023-ban a támogatásra való kilátások, a lakosság felújítási, korszerűsítési szándéka így is erősebb, mint a programot megelőző időszakban (2019-2020-as bázis).

Négyből egy háztartás felújítana 

Az elmúlt években 2022 nyarán mondták a legtöbben, hogy a felmérést követő egy éven belül nagyobb összeget költenének ingatlanuk felújítására. Az okok közt vélhetően nem csak az akkor aktuálisan elérhető támogatás szerepel, de a korszerűtlen ingatlanokkal járó és az energiaválsággal ugyancsak megszaladó rezsiköltségek is szerepet játszottak.

Az Otthonfelújítási támogatás kifutásával ez a hajlandóság 2023-ra jócskán elapadt, nyáron csak a megkérdezettek 6,7%-a jelezte, hogy “biztosan” és 18,5%-a nyilatkozta, hogy “valószínűleg” jelentősebb összeget fordít a következő egy éven belül otthona felújítására. Az októberben megkérdezettek között ez az arány már 4,3 és 20,5%-ra módosult. Az egy negyedéven belül végbement változás nem jelentős, ám mégiscsak utal rá, hogy kis mértékben tovább nőtt a lakosságban a bizonytalanság, melyhez talán az Otthonfelújítási programot övező ismeretlen kilátások is hozzájárulnak.

Felujitas_otthonfelujitasi-tamogatassal_pic1

Kik hajlanak inkább a felújításra?

A GKI felmérési adatai szerint a fiatalabb korosztály könnyebben vállalkozik felújítási munkálatokra. 30 év alatt 9%, 60 felett csak 2% jelezte, hogy a következő évben biztosan felújítja illetve korszerűsíti ingatlanát, és a fiatalok közt 22, az idősebbek közt csupán 14% nyilatkozta, hogy valószínűleg így tesz. Míg a felújítási szándék erősebb a 30 év alattiak körében és az életkor előrehaladtával párhuzamosan csökken, addig a település típusok nem mutatnak különösebb eltérést. Magasabb arányban figyelhető meg viszont felújítási szándék a Dunántúlon és az ország központi részén élők közt.

Mi ösztönözheti a hajlandóságot? Otthonfelújítási támogatás és CSOK plusz a láthatáron

A 2022 végével kifutott Otthonfelújítási támogatás hagyta űrt nem csak a lakosság, de az építőipar is megérezte. 2023 végére a kivitelezők és az építőanyag gyártők összességében egy 20%-os bevételkiesésre számítanak a 2022-es évhez képest. A felújítási, korszerűsítési hajlandóság csökkenése és a bizonytalanság növekedése pedig ennél is rosszabb jövőt fest 2024-re.

Ezen segíthet a Januárban induló CSOK plusz, illetve a meghatározott településeken továbbra is elérhető Falusi CSOK. Az igazi mentőövet azonban az Otthonfelújítási támogatás újraindítása jelentené, melynek a részletei, beleértve az indulását egyelőre nem ismerjük.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn