hitelek-2024-ben_otthonfelujitasi-tamogatas_pic46

Milyen hitelek segíthetik 2024-ben az otthonfelújítást és korszerűsítést?

Az energetikai beruházások ésszerűségét aligha szükséges magyarázni, 2022 után sokan vetették bele magukat otthonuk korszerűsítési, vagy felújítási munkálatába. A hirtelen megugró érdeklődés azonban kihatott az árakra is, így sok esetben azok vihették csak végig a terveiket, akik eleve rendelkeztek megtakarítással, vagy igénybe tudták venni az Otthonfelújítási támogatást, és sokan kényszerültek későbbre halasztani a terveiket. A 2024-ben érkező különféle támogatásokról már írtunk, most vegyük végig, milyen hitelekkel egészíthetjük ki őket!

Otthonfelújítási támogatás avagy program?

Sokan várják epekedve az Otthonfelújítási támogatás finomhangolt és megújult verzióját nem csak lakossági, de építőipari és ingatlanpiaci oldalról is. A szakemberek szerint azonban könnyen meglehet, hogy a korábbi vissza nem térítendő támogatás helyett egy kedvező kamatozású hitelkonstrukciót kaphatunk végül kézhez az Otthofelújítási program 2.0 keretében. Szükség volna kimondottan az olyan energetikai beruházásokat célzó ösztönzésre is, mint a hőszigetelés, kazán-, vagy nyílászárócsere, így ez a szempont is formálhatja az Otthonfelújítási támogatás végső feltételrendszerét.

CSOK hitel, avagy CSOK plusz

Jövő év januárjában köszön le a 2015-ben indított Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). A búcsúzó konstrukción kívül a CSOK hitel kizárólag a Falusi CSOK-kal vehető igénybe, ám az utóbbi csak a rendeletben meghatározott településeken élők, avagy oda települni kívánók számára elérhető. Összességében tehát a CSOK hitel azok számára marad elérhető, akik eleve jogosultak a vidéki CSOK támogatásra is. A kedvező, 3 százalékban megállapított kamatozású hitel további feltételei közé tartozik, hogy legalább két gyermekkel rendelkezzenek az igénylő családok, akik így 10 illetve 15 millió Ft-ot kaphatnak.

Akár a Falusi CSOK-kal együttesen, de az egész ország területén megpályázható a frissen bevezetésre kerülő CSOK Plusz. A klasszikus CSOK-ot felváltó program azonban nem vissza nem térítendő támogatás formájában nyújt segítséget, hanem szintén egy 3 százalékos fix kamatozású lakáshitelként. Az a jogszabály megjelenésével válik majd biztossá, hogy lakásfelújításra is felhasználható lesz-e, ahogy az is, pontosan mely munkálatok esnek a felújítás kategóriájába. Ám egyelőre úgy tűnik, az ötezer fősnél nagyobb településeken új építésű ingatlan vásárlására, építkezésre, illetve használt lakás és ház vásárlására és bővítésére fordíthatjuk majd a keretet.

babavaro-hitel_pic1

A kormányrendelet tisztázza majd azokat a kérdéseket is, hogy mikor használható fel az összeg korszerűsítésre, tetőtér beépítésére, bővítésére, illetve egy adott háztartás mikor mekkora hitelt igényelhet maximálisan?

Marad, de változik a Babaváró hitel

A szabad felhasználású babaváró hitelt akár fordíthatjuk az otthon energetikai korszerűsítésére is, így a kamatmentes kölcsön lakásfelújításra, a ház bővítése, bútorok, berendezési tárgyak vásárlása mellett akár szigetelésre is kihasználható. Maximális összege januártól 11 millió Ft-ra emelkedik, viszont sokan esnek majd el a lehetőségtől, ugyanis számos ponton szigorodnak is a Babaváró hitel feltételei. Ezek közül legnagyobb jelentőséggel a feleség életkorára vonatkozó szigorítás bír, 2024-től a támogatott csak a 30 évnél fiatalabbak esetén igényelhető

Eltérő a kamattámogatás összege mellett a büntetés mértéke is, ami a feltételek meghiúsulása esetén jár.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn