Itt az új CSOK, várat magára az Otthonfelújítási támogatás

Október 25-én, szerdán jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter az este tartott Kormányinfón, hogy megújult formában, CSOK plusz néven új családtámogatási program indul 2024 Januárjától a kormány megbízásából. Az Index vezető gazdasági szakértője, Balogh László értékelése szerint a frissen bejelentett lakástámogatási rendszer alapelemeiben a babaváró hitel logikájára épül, és az építőipar várakozása szerint ebbe a programba fog illeszkedni az Otthonfelújítási támogatás is.

Miben más az új CSOK?

A korábbi CSOK-kal megismert támogatási rendszer részben visszatérítendő elemekből, részben a programhoz kapcsolódó kedvezményekből tevődött össze. Ezzel szemben a CSOK plusz inkább egy kedvezményes hiteltámogatáson keresztül valósul meg – ebben egyezik az Otthonfelújítási támogatással kapcsolatos elképzelésekkel -, és az alapvető lényege éppen az, hogy a családok a jövőben kizárólag a vállalt gyermekek alapján részesülnek támogatásból. Vagyis az összes gyermek száma csak a vállalt gyermekek megszületése után válik tényezővé: csak ekkor kezdi a támogatási rendszer az összeg egy részét elengedni.

Egy gyermek vállalása esetén a család 15 millió Ft, 3%-os kamattal felvehető hitelre jogosult egy 10-25 éves futamidővel. Két gyermek vállalása esetén ez már 30 millió Ft-os hitelt jelent, és három vállalt gyermeknél 50 millió Ft-ot. Jelenleg a piacon fellelhető legkedvezőbb banki ajánlatok kamata 7% körül mozog, így a támogatási program 3%-a kimondottan kedvezőnek számít.

 csok-plusz_otthonfelujitasi-tamogatas_pic47

A módosítások közül kiemelendő az is, hogy az előző CSOK-kal ellentétben a januárban induló program nem tesz különbséget az új és a használt lakás között. Újdonságnak számít az is, hogy a CSOK plusz 80 millió Ft-nál szab értékhatárt a fiatalok számára, vagy ilyen, vagy ennél olcsóbb ingatlanokra vehetnek fel az első lakásukat vásárlók hitelt. További változás, hogy a kötelező önrész a CSOK plusszal 10%-ra csökkent, és a továbbköltöző családok legfeljebb 150 millió Ft-os ingatlanárra kérhetnek kamattámogatott hitelt.

Tisztázandó kérdések a CSOK plusz kapcsán

A CSOK plusz program részletei egyelőre még váratnak magukra, a miniszter bejelentése szerint november közepére várhatjuk a pontosításokat. Ezek között sarkalatos pontot jelentenek majd az ingatlan kiválasztásának feltételei, hívta fel a figyelmet az Index szakértője. Az eredeti CSOK esetében szabályozták, hogy a gyermekek számához mérten mekkora kell legyen az ingatlan minimális alapterülete, illetve mekkora az a maximális alapterület, aminek a megvásárlására még részesülhet egy család állami támogatásban.

Perdöntő részlet lehet még sokak számára az Áfa kérdése is. Az új lakás megvételéhez CSOK-ot igénylők ötmillió Ft értékhatárig visszaigényelhették a korábbi CSOK programban az Áfát. Jelenleg nem tudhatjuk, a januárban induló CSOK plusz esetében ez változatlan marad, vagy teljesen megszűnik.

Fontos tisztázni azt is, hogy hogyan állapítandó meg az illetékkedvezmény. Az ingatlan.com szakértője így nyilatkozott az Indexnek a korábbi CSOK támogatás egyik legvonzóbb jellemzőjéről:

“az ingatlan megvásárlásához járó illetékkedvezmény, méghozzá az ingatlan értékhatárától függetlenül, amely az ingatlan piaci értékének 4 százaléka volt. Ezt a csok plusz esetében még nem ismerjük.”

csok-plusz_pic3

CSOK vagy CSOK plusz? Várjunk-e az Otthonfelújítási támogatásra?

A Kormányinfón egyértelműen elhangzott, hogy akik jogosultak a jelenleg is érvényben lévő CSOK program vissza nem térítendő támogatására, igénylésüket az év végéig be kell nyújtaniuk, amennyiben ezzel a CSOK-kal szeretnének élni. A november közepére ígért CSOK plusz kihirdetése tehát nem sok időt hagy a családoknak a választásra, és tekintve a szükséges papírmunkát, beszerzendő igazolásokat, érdemes lehet már előre elindítani a folyamatot, nehogy kifussanak az időből.

Ugyan a CSOK megszűnik, de a Falusi CSOK-ot meghatározott településeken továbbra is lehet majd igényelni, ahogy a babaváró hitel sem szűnik meg. Mindemellett várható, hogy a lakástámogatási rendszer jövő évben egy Otthonfelújítási támogatással egészül ki, ami az új és a meglévő ingatlanok energetikai korszerűsítését hivatott ösztönözni.

Hogy összességében ezek a hírek kivárásra, vagy gyors igénylésre ösztönzik-e a lakosságot, vélhetően a babaváró hitel részleteinek meghirdetésével válik majd egyértelművé. Tekintve azonban az eddig inkább egy helyben toporgó felújítási kedvet, vélelmezhető, hogy az igénylésre jogosultak java továbbra is kitart, főleg, ha arra számítanak sokan, hogy a nagyvárosi CSOK kiegészítéseként hamarosan konkrétan hírek érkeznek az Otthonfelújítási támogatás kapcsán is.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn