otthonteremtesi-tamogatas_pic1

Bármikor érkezhet az Otthonfelújítási támogatás: indul a visszaszámlálás!

Hosszas előkészületek és nagy csend után kaptuk Januárban azt a nyilatkozatot, amit akár cáfolatként is lehetett értelmezni. Most azonban több oldalról is megerősítést nyert: hamarosan érkezik az otthonfelújítási támogatás. A részletekről még nem tudni közelebbit, de az bizonyos, hogy a szakmai szervezetek már készen állnak a hivatalos bejelentésre.

Eddigi hírek az Otthonfelújítási támogatás 2.0-ról

A sikertörténetet futó Otthonteremtési programtól 2022 december 31-gyel vehettünk búcsút. A tavalyi híresztelések szerint pedig számítottunk, hogy a pályázat már 2024 első negyedévében új köntösben térhet vissza és a CSOK plusz kiegészítéseként tovább erősíti a lakhatási körülményeket javító kormányzati törekvéseket.

A fenti értesülések már ősszel megerősítést nyertek kormányzati oldalról is, az akkori nyilatkozatok elismerték, hogy tervezik a támogatást, ám a folyamat még igencsak gyerekcipőben jár. Idén Januárban pedig az Index tudakolta meg a Január 18-ikai Kormányinfón Gulyás Gergely minisztertől, hogyan állnak az előkészületek? Akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter félreérthető kijelentéssel élt, mondván a programról egyelőre nincs döntés, és „minden létező otthonteremtést segítő programot bejelentettek már”. A nyilatkozatot értelmezhettük úgy is, hogy a támogatási program nem indul újra, vagy mindenesetre nem most.

Az iparág azonban biztos a támogatás meglétében, sőt. Az Index forrásai szerint az otthonfelújítási támogatás nem, hogy készül, de már csak a jelre várunk. Részleteket ugyan még mindig nem tudunk, de a program folyamatban van, és az otthonfelújítási program 2.0 bejelentésére hamarosan sor kerülhet.

Mit nyújtott az Otthonfelújítási támogatás 2022-ben?

A 2022-vel kifuttatott, vissza nem térítendő támogatásként megvalósított program óriási népszerűségnek örvendett. A fő feltételrendszer az alábbiak mentén alakult:

  • A támogatással egyszülős családok, élettársak és házastársak élhettek várandósság 12. hetétől 25 éves korig, amennyiben legalább egy gyermeket nevelnek.
  • Támogatásként legfeljebb 3 millió Ft-ot igényelhettek, amely összeg nem haladhatta meg felújítási költségek felét – ezt számlával is igazolni kellett – mely 50-50%-ban tartalmazhatta az anyagköltséget, illetve a vállalkozók munkadíját.
  • A támogatás összegét szinte bármilyen korszerűsítéssel, vagy otthonfelújítással összefüggő beruházáshoz igényelni lehetett. Az összegyűjtött, költségeket igazoló számlákat a kivitelezés lezárulta után 60 napon belül pedig szükséges volt a Magyar Államkincstárhoz eljuttatni.
  • Mivel utólagosan, számlák ellenében kiutalt támogatási konstrukcióról beszéltünk, az otthonteremtési támogatást egy kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön is kísérte, melyet igénybe vehettek azok, akik önerőből nem tudtak volna belevágni a munkálatokba. A kölcsön legfeljebb 6 millió Ft-ot utalhatott ki, maximum 10 éves futamidővel, nem több, mint 3%-os kamattal.

Miben várható fejlődés az Otthonfelújítási támogatás első verziójához képest?

A pályázat egyértelmű sikertörténet, ám ez nem jelenti, hogy ne volna mód a fejlesztésére. A szakemberek a program számos pozitívuma mellett azt emelték ki leginkább felróható hibaként, hogy az otthonteremtési támogatás 1.0 -ás verzióját bármire fel lehetett használni, ami csak egy kicsit is elkönyvelhető volt felújítás címszó alatt. Ezek alapján a szakma nem ok nélkül várta a nagyvárosi CSOK-ot idén kiváltó CSOK plusztól, hogy feltételrendszerében szerepel majd az energiahatékonyság is.

Mivel a CSOK Plusz követelményeit már kihirdették, egyértelmű, hogy ez nem így alakult. A szakma arra számít tehát, hogy az Otthonfelújítási támogatás 2.0 lesz az, ami egy kamattámogatott hitelként segíti majd az energiahatékony beruházások megkezdését, szemben a korábbi vissza nem térítendő, 2022-es verzió helyett.

Fontosnak tartják azt is, hogy azonos bánásmódban részesüljenek a már meglévő ingatlanok korszerűsítésére irányuló és az újépítésű kivitelezések eleve energiahatékony megvalósításai.

Bármikor indulhat a program!

Legkésőbb márciusra várja annak bejelentését az ÉVOSZ, hogy lezárult a tervek finomhangolása és konkrét részletek kihirdetésével újraindul az Otthonfelújítási program. A szövetség összefoglaló nyilatkozata szerint: lezárult a szakmai kidolgozás, rendelkezésre állnak a megfelelő források is. Arra számítanak, hogy a programkeret minimum 150 milliárd Ft-ból gazdálkodik majd.

Aggodalomra egyedül a támogatás hatására várhatóan drasztikusan megugró építőipari kereslet ad okot – ahogyan az a korábbi tapasztalatok is mutatják. Ugyan a CSOK plusszal karöltve mentőövet jelenthet úgy a vergődő iparágnak, mint az ingatlanpiacnak az újrainduló program, fontos lehet a támogatási formát átgondoltan megválasztani, hogy az elszálló áraknak elejét vegyék, vagy azokat legalábbis mérsékelni lehessen.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn