otthonfelujitasi-tamogatas_pic8

Még többen pályázhatnak az otthonfelújítási támogatásra

Fontos módosítás történt az otthonfelújítási támogatás feltételrendszerében, ami megsokszorozhatja az igénylők számát. Ugyanis már nem elvárás, hogy a gázhálózatra csatlakozzon az adott ingatlan, igényelheti a támogatást az is, akinél nincs bekötve a gáz. Az enyhítésnek köszönhetően a vártnál jóval nagyobb roham indulhat meg a júniusban induló otthonfelújítási támogatásért.

Már nem feltétel a bekötött gáz

A kormány által elindított pályázat a lakossági épületek energetikai korszerűsítését tűzte ki célul, egy részről kamatmentes hitellel más részről vissza nem térítendő támogatással. A 108 milliárdos keretösszegre eddig az 1990 előtt épült olyan házakra vonatkozott, amelyek csatlakoztak már a gázhálózathoz. A friss enyhítéssel azonban az igénylésre jogosultak száma gyakorlatilag megduplázódott, és hiába várja a szakma tárt karokkal a beruházási megbízásokat, ekkora rohammal kétséges, hogy meg tudnak-e egyszerre birkózni.

Az otthonfelújítási támogatás 108 milliárdos kerete mindössze 20 ezer ingatlan felújítására elegendő, miközben nagyságrendileg 2,2 millió családi otthon szorulna felújításra. Ezeknek a felét fűtik csak gázzal, de az új fejlemények tükrében jóval szélesebb kör lehet jogosult a támogatásra, mint korábban, és sokan csúszhatnak le a lehetőségről.

A Bankmonitor közleménye is ezt hangsúlyozza.

„Ez egyben azt is jelenti, hogy sietnie kell azoknak, akik kihasználnák a lehetőséget, mert a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret még gyorsabban kimerülhet”

Az otthonfelújítási támogatás eddig ismert részletei:

  • A támogatás összege kizárólag olyan családi házak energetikai felújítására lehet fordítani, amik 1990 előtt épültek.
  • A beruházás minimum 30%-kal kell csökkentse az ingatlan energiafelhasználását, amit a munkálatok előtt és után készült energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.
  • A támogatás maximális összege 6 millió Ft lehet. Ez két forrásból tevődik össze, egy része kamatmentes kölcsön, míg a másik vissza nem térítendő támogatás, mely gyakorlatilag a kölcsön összegét csökkenti.
  • 2,5 – 3,5 millió Ft között alakul a vissza nem térítendő támogatás, melyet az adott járásban mért átlagkereset illetve az igénylő jövedelme határoznak meg pontosan.
  • Járásonként eltérő vissza nem térítendő támogatási összeg érhető el, a szegényebb régiókban magasabb támogatásra lehet számítani.
  • A kamattámogatott hitel futamideje nem haladhatja meg a 8 évet.
  • A támogatás olyan munkálatokra igényelhető, mint a szigetelés, nyílászáró csere, illetve a melegvíz-, és a fűtési rendszer korszerűsítése.
Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn