csok-plusz_otthonfelujitasi-tamogatas_pic10

Mennyit segít a lakáspiacon a CSOK plusz és az otthonfelújítási támogatás?

Végre ébredezni kezdhet az ingatlanpiac, hála a szerdán kihirdetett CSOK plusz támogatásnak, mégsem kell rövid távon jelentősebb áremelkedésektől tartanunk. Sok még a nyitott kérdés a program részleteivel kapcsolatban, ahogy az is kérdéses, hogyan fog ebbe és mikor illeszkedni az Otthonfelújítási támogatás, de a hitelkonstrukció sokaknak ad lehetőséget.

Magához tér a lakáspiac?

Szerdán jelentette be a kormány, hogy január elsejétől új köntösben tér vissza a CSOK. A módosult konstrukció nem csak a hitelpiacra lesz befolyással, de a lakáspiaci helyzetre is kihat, ez utóbbit elemezte ki a money.hu és az ingatlan.com. A szakértők összességében hathatós segítséget látnak az alapvetően a babaváró hitel logikájára épülő CSOK plusznak: maximális értékhatáron belül történő ingatlanvásárlás esetén valódi segítséget nyújthat a program, akár első otthon megszerzéséről, akár nagyobb lakásba való költözéshez igényelnek támogatást a családok. Különösen igaz lesz ez, ha a program kiegészítéseként valóban megérkezik az Otthonfelújítási támogatás.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László így nyilatkozott az elemzés kapcsán:

“Alapvető különbség a mostani támogatási rendszerhez képest, hogy feltétel nélküli vissza nem térítendő támogatás nincs a csok pluszban, ugyanakkor a tőkeelengedésnek köszönhetően két gyermek vállalása esetén legalább háromszorosára, három gyermek esetén pedig duplájára nő a jelenlegi támogatás összege. Emellett a mostani információk szerint nem tesz különbséget az új és használt lakóingatlanok között a program”

csok-plusz_otthonfelujitasi-tamogatas_pic23

A szakértő hangsúlyozta azt is, gyerekszámtól függ a maximálisan igényelhető hitel. Első otthon vásárlása esetén legfeljebb 80 millió Ft értékű, nagyobba költözéskor maximum 150 millió Ft értékű lakáshoz igényelhető kedvezményes hitel. Ennek összege 15, 30 vagy 50 millió Ft lehet a vállalt gyermekek számának függvényében. Amint megszületik a vállalt második gyermek, a felvett kölcsön tőkerésze 10 millió Ft-tal csökken, ahogy minden további gyermek születése után is.

Hogyan hathat a CSOK plusz az ingatlanpiaci árakra?

Balogh szerint a CSOK plusz indulása miatt rövid távon nincs ok az aggodalomra, jelentősebb árnövekedésre két okból sem kell számítani.

“Egyrészt a lakáspiacról az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. A csokos vásárlók pedig eddig is kevesebben voltak, mint a lakástámogatás nélküli vevők, ráadásul a jövőre hatályba lépő csok plusz már csak a gyermeket vállaló családok számára lesz elérhető. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a csok plusz alapesetben egy visszafizetendő kedvezményes hitel, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni, mint egy vissza nem térítendő támogatást”

A szakember hozzátette, a CSOK plusz árnövelő hatása ugyan minimális, mégis kihathat a lakáspiac forgalmára.

„A magas hitelkamatok miatt leállt a lakáspiaci körforgás, mert a hitelből vásárló vevők hiányában azok sem tudtak továbbköltözni, akik hitel nélkül, de a meglévő lakásuk eladásából finanszírozták volna következő otthonukat. Ha a csok plusznak köszönhetően több ezer elsőlakás-vásárló fiatal és nagyobb otthonba költöző család jelenik meg az ingatlanpiacon, akkor az újraindíthatja a lakáspiaci folyamatokat. Ezzel pedig azok az eladók is jól járhatnak, akik nem vesznek igénybe állami támogatást a továbbköltözéshez”

Milyen áron érhető el egy CSOK pluszra alkalmas ingatlan?

Az új otthonukat kereső családoknak vélhetően nem lesz gondja a kínálattal. Az ingatlan.com felületén a Magyarországon elérhető összes eladó ház és lakás összesen több, mint 154 ezer hirdetésre rúg, és a továbbköltözéskor kiszabott 150 millió Ft-os maximális értékhatár feltételébe ezek 91%-a beleesik. Az első gyermeket vállaló, CSOK pluszra jogosult párok vélhetően lakások terén maximum 150 négyzetméter, családi házak esetében legfeljebb 300 négyzetméter alapterületű ingatlanokból szemezgethetnek majd.

Összevetve az október közepén látható árakkal, a fővárosban a támogatásra jogosult ingatlanok közt az átlagos négyzetméterár házaknál 729 ezer Ft, lakások esetében 946 Ft körül mozgott. Érdemes azonban megjegyezni, hogy Budapest kerületei, illetve a külváros és a belváros közt kiugró különbségek lehetnek. Ugyanez a vármegyeszékhelyeken egy 530 ezer Ft-os átlagos négyzetméterár szerint alakult családi házak és 617 ezer Ft-os négyzetméterár szerint lakások esetében. Legborsosabb négyzetméterárakkal Győr, Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár büszkélkedhet Budapest után, ezekben a városokban 590 és 769 ezer Ft között alakulnak. Legolcsóbban Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon juthatunk otthonhoz, ezeken a településeken 223–486 ezer Ft az átlagos négyzetméterár.

csok-plusz_otthonfelujitasi-tamogatas_pic2

A CSOK plusz kifizetését az ingatlan értéke mellett a vállalt gyerekszám befolyásolja. Korponai Levente, a money.hu vezetője emlékeztetett rá, hogy a legfeljebb 15, 20, illetve 50 millió Ft-os hitel futamideje 25 év, melynek törlesztőrészlete is valahol 71 és 237 ezer Ft között alakul majd. A jelenlegi lehetőségekhez képest ez a kedvezményes kamat minimum 35-115 ezer Ft-ot jelent havonta a családi kasszának, a piacon elérhető, ugyanekkora összegű lakáshitelek törlesztőjével összevetve. Hovatovább egy fiatal pár a babaváró hitellel még tovább nyújtózkodhat, akár saját tőke nélkül is merészebben válogathatnak ingatlanok között, mivel a babavárót önerőként is el lehet könyvelni.

Hogy illeszkedik mindebbe az Otthonfelújítási támogatás terve?

Aki a jelenleg érvényben lévő, CSOK programot igénybe kívánja még venni, már csak év végéig nyújthatja be igénylését a meglévő gyerekre adott és vissza nem térítendő támogatásra, emlékeztetett Korponai Levente. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a frissen meghirdetett és januártól érvényes CSOK plusznak csak a körvonalait ismerjük, számos részlet szorul még pontosításra – többek között az illetékmentesség változása avagy változatlansága – és a november közepére ígért részletek nagyban befolyásolhatják a jogosultak döntését, sok időt azonban nem hagy számukra, amennyiben a jelenlegi CSOK-kal akarnak majd élni.

A CSOK plusz mellett szólhat, hogy nem csupán lakásvásárlásra, de az azzal egybekötött korszerűsítésre és felújításra is felhasználható. A szakma a jövő évben számít egy új Otthonfelújítási támogatás indulására is, ami kimondottan az otthonok energetikai korszerűsítését igyekszik majd ösztönözni, de ennek konkrétumairól még nem nyilatkozott a kormány.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn