csok-es-otthonfelujitasi-tamogatas_pic16

Mi várható az építőiparban: a CSOK plusz kiegészítéseként indul újra az otthonfelújítási támogatás!

Kísérő támogatást kaphat a január elsején induló CSOK plusz, mégpedig a korábban is sikeres Otthonfelújítási támogatás képében. A sokak által igénybe vett program egy finomhangolt köntösben térhet vissza, ám, hogy ez pontosan mit jelent, még nem eldöntött. Az Index megkeresésére reagálva a kormány megerősítette, valóban zajlanak az egyeztetések a támogatási program kapcsán, ám a kidolgozás még igencsak gyerekcipőben jár.

Bőven van hol növelni az energiahatékonyságon

Hiába tapasztaljuk napi szinten az energiaválság következményeit, Magyarországon inkább az olcsó, mint az energiahatékony ingatlanok iránt mutattak érdeklődést az elmúlt évben. Ezt részben magyarázza, hogy legutóbb enyhe telünk volt, de sajnos azt is jelzi, hogy tudatosságban van még hová fejlődnie a lakosságnak.

Ezért is számítanak a szakemberek rá, hogy a nagyvárosi CSOK szerepébe lépő programnak kimondottan az energiahatékonysági előírásokat építik majd a követelményrendszerébe. Véleményük szerint a 2022 végével kivezetett, és számos fronton sikeresen teljesítő otthonfelújítási támogatás program legfőbb negatívumaként az róható fel, hogy fel lehetett használni bármire, ami csak egy kicsit hajaz egy felújításra.

Ennek köszönhetően hiába éltek sokan a támogatással, mégiscsak elmaradtak az olyan beruházások, amik kiemelt fontossággal bírnának, mint az energiahatékonyságot javító fejlesztések vagy a megfelelő szigetelés. Hogy pontosan mi milyen prioritással is bír, jól tükröződik több tanulmány eredményében is. Ezek alapján a hazai ingatlanok nagyja kriminális állapotban van, és az általánosan siralmas minőségük okozza, hogy a lakóépületek az országos energiafelhasználás több, mint egyharmadát teszik ki összességében.

csok-es-otthonfelujitasi-tamogatas_pic01

A CSOK plusz párja lehet az Otthonfelújítási támogatás

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) több szakmai egyeztetésen is túl van a témában, mely alapján úgy látják, tízből nyolc magyar energiahatékonysági felújításba kezdene az ingatlanán, ha erre lehetősége adódik. Az Indexnek tett nyilatkozatuk bizakodó:

“Könnyen lehet, hogy már nem sokat kell várni. Jövő év első negyedévében rajtolhat az új otthonfelújítási program, ami – a CSOK plusz kísérőjeként – gyakorlatilag ráerősít a lakhatási körülmények javítását célzó törekvésekre.”

A fent is vázolt tapasztalatokhoz képest ez kimondott előrelépés. Az energiaválság negatív hatásait nyögve a szakembereket kimondottan meglepetésként érte, hogy a lakosság nagyja mostanáig nem érezte át az energetikai korszerűsítés fontosságát és hasznát. Az ÉVOSz felmérései szerint ennek végre eljött az ideje. Ám a szövetség elnöke azt is kiemelte, hogy a helyzet felismerését mégis a tettek hiánya kíséri. Ez a lakossági források elapadására utal: a magyarok építkeznének és újítanának is az energiahatékonyságnak megfelelően, csak nem rendelkeznek a hozzá elegendő pénzösszeggel. Ez is azt mutatja, hohgy szükség lenne egy ezt a hajlandóságot ösztönző Otthonfelújítási támogatásra.

“Meg kell lovagolni a lakosság gondolkodásában tapasztalt áttörést, és ehhez hozzárendelni a forrásokat” – fogalmazott Koji László, az ÉVOSZ elnöke. A szövetség javaslata ezért is célozná a legszélesebb kört, és vissza nem térítendő támogatások helyett egy kamattámogatott hitelkonstrukció kialakítását szorgalmaznák az Otthonfelújítási támogatás új verziójában, ami a lakosság nagyobb részét serkenthetné beruházásra. Kiemelték azt is, hogy az újonnan épített ingatlanok kezdetektől energiahatékony kivitelezése illetve a már meglévő inatlanok ilyen szempontú korszerűsítése közül egyik se kapjon nagyobb prioritást a támogatás program során.

Folynak az egyeztetések az Otthonfelújítási támogatásról

Az Index több minisztériumot is megkeresett a lehetséges program kapcsán, végül a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) igazolta a hírportálnak, hogy valóban zajlanak az egyeztetések.

“Az otthonfelújítási program lehetséges folytatása kapcsán jelenleg tárcaközi, szakmai egyeztetések zajlanak. Amennyiben a kérdésben döntés születik, arról időben tájékoztatjuk a nyilvánosságot.”

A program részleteit ennek megfelelően még homály fedi: nem tudni, hogy vissza nem térítendő támogatás avagy kamattámogatott hitelkonstrukció keretében indul-e újra, ahogy arról sem született még döntés, milyen forrásból, mekkora keretösszeggel startol a finomhangolt Otthonfelújítási támogatás és ezzel egy háztartás számára mekkora támogatási-, illetve hitelösszeg állhat majd a rendelkezésére.

csok-es-otthonfelujitasi-tamogatas_pic02

A program kidolgozása mindenesetre elindult. Sokan üdvözlik a kidolgozás megkezdését. Úgy a lendületében jócskán visszavetett építőiparnak, mint az ingatlanpiac szereplőinek mentőövet jelenthetne úgy a CSOK plusz, mint az Otthonfelújítási támogatás. Korábban azonban tapasztaltuk már, hogy a támogatásokra jellemzően megnövekedő kereslet képes az árakat is az egekbe vinni, akár magukról az ingatlan-, akár az építőanyag árakról beszélünk. Célszerű volna ezt a jelenséget is kezelni.

Hogy illik mindebbe a bérlakásprogram?

Az ingatlanpiac nehézségei a lakhatási oldalon is jelentkeznek. Akár bérelni, akár vásárolni szeretnénk, egyre nehezebb ingatlanhoz jutni. Ezt a problémát célozza a több minisztérium együttműködésével induló bérlakás program, amely a tomboló lakhatási válságra igyekszik megoldást nyújtani.

A bankok önkéntes kamatplafonnal reagáltak a kialakult helyzetre, a lakáshitelek THM értéke nem lépheti át a 8,5%-ot. A korábbi kamatszinteket azonban ez így sem közelíti meg, azt a 5 százalékos szintet meg pláne nem, amit a szakértők a lakossági ingerküszöb áttörőjeként tartanak számon.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn