otthonfelujitasi-tamogatas-2024_pic53

2024-ben végre megérkezhet az Otthonfelújítási támogatás!

Finomhangolva térhet vissza az Otthonfelújítási támogatás 2024 első negyedévében. A januárban induló CSOK pluszt kiegészítve érkező támogatás részletei még kidolgozás alatt állnak, a kormány jelenleg egyeztetéseket végez. A szakemberek több szempontból is üdvösnek tartanák a támogatás újraindítását, és egy kamattámogatott hitelkonstrukcióban látnák a források legjobb felhasználását.

Ilyen Otthonfelújítási támogatásra számít az ÉVOSZ

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) már 2024 első negyedévére a CSOK plusz kiegészítő támogatásként várja az Otthonfelújítási programot. A szövetség felmérései szerint a magyar háztartások nyolcvan százaléka otthona energiahatékonyságán javítana, ennek megfelelően az ÉVOSZ leginkább egy kamattámogatott hitelkonstrukciót tartana üdvösnek egy egyszerű visszatérítendő támogatás helyett. A legszélesebb felhasználói réteg így tudna hathatósan élni a támogatással. A szövetség további fontos szempontként emelte ki, hogy a támogatás bejelentése esetén egyenlő elbírálás alá essen az új építések energiahatékony megvalósítása, illetve a már meglévő ingatlanok ilyen irányú korszerűsítése.

otthonfelujitasi-tamogatas-2024_pic01

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium ugyan nem számolt be konkrét döntésről vagy bármilyen közelebbi részletről, de az Indexnek tett nyilatkozata szerint „Az otthonfelújítási program lehetséges folytatása kapcsán jelenleg tárcaközi, szakmai egyeztetések zajlanak”.

Mi tudni eddig az Otthonfelújítási programról?

2022-ben futott ki, bár speciális esetekben még 2023 márciusági is igényelhető volt az otthonfelújítási támogatás, melyet Határ Renáta építésgazdaságért felelős helyettes államtitkár is sikertörténetként könyvelt el. Az államtitkár asszony még az Újház Piramis Építőház októberi kerekasztal-beszélgetésén nyilatkozta, hogy „a kormány gondolkodik is az újraindításán”, ezúttal „egy kifejezetten energetikai célú lakásfelújítási programmal”. Bár már ekkor hozzátette, „munka még az ötletelés fázisában tart”. Ennek megfelelően sem a támogatás forrása, keretösszege, sem a jellege nem ismert, így azt sem lehet megmondani, egy adott háztartás mekkora támogatási avagy hitelösszeggel számolhatna. Az otthonfelújítási program 2024-es folytatásáról mindenesetre folynak a tárcaközi és szakmai egyeztetések.

 

 

Kinek segít az Otthonfelújítási támogatás?

A programot nem csak a lakosság üdvözölné tárt karokkal. A fenti beszélgetésen többek közt megállapítást nyert az is, hogy az építőanyag gyártók, akárcsak a kivitelezők az év végére több, mint 20%-os bevételkieséssel számolnak, köszönhetően a rendelések ágazat szintű csökkenésének. 2024 pedig ennél is nehezebb évnek ígérkezik az építőipar számára. Az ÉVOSZ elnöke, Koji László Indexnek tett nyilatkozatában erősítette meg, hogy a program hathatósan ösztönözné a lakhatási körülményeket javító törekvéseket, hiszen a lakosság hiába újítana vagy építkezne energiahatékonyan, nem rendelkeznek a szükséges kerettel hozzá.

A rendelésösztönző programok közül a CSOK plusz támogatott hitel részletszabályait várhatóan november közepén hirdetik ki, bár kalkulátorokkal már most fel lehet mérni, mekkora támogatásra lennénk is jogosultak az igénybevételével. Éves összehasonlításban emellett januárban és februárban a babaváró hitellel is többszörösére ugorhat a kereslet. Lezáratlan kérdés tehát, hogy az Otthonfelújítási támogatás mikor és milyen feltételekkel indul újra?

otthonfelujitasi-tamogatas-2024_pic03

A program, kombinálva a babaváró hitellel, és a területtől függően vagy a CSOK plusszal vagy a falusi CSOK-kal már jelentő vásárlóerővel ruházná fel a most még jócskán kiváró, önerővel sok esetben nem is rendelkező lakosságot. Ha beindul a piac, az nem csak az ingatlanvásárlásokra, de a lakásbérleti helyzetre is már rövidtávon pozitív hatással lehetne. Az otthonfelújítási támogatás mellett – ha a szakmai elképzelések mentén alakul a finomhangolása – az állami kiadásokhoz jócskán hozzájáruló rezsik csökkentéséhez is hozzájárulhat az energetikai feltételeknek köszönhetően. Erre szerencsére a lakosság oldaláról is már egyértelmű a hajlandóság, melyben a gyökeres változást főleg az energetikai válság hozta meg.

Az otthonfelújítási támogatás emellett a bankszektorban is jótékonyan hathat a hitelezésekre. A piaci kamatoktól jelenleg ódzkodó vásárlók januártól az út kormányzati támogatási konstrukcióban több hitellehetőség közül is választhatnak, sőt bizonyos esetekben vélhetően kombinálhatják is őket.

Összességében tehát nem csupán a lakosság várja az otthonfelújítási támogatás, a CSOK programok és a babaváró módosításával kidolgozott támogatási programot. A 2024 januárjától nyíló lehetőségek egyaránt pezsdíthetik fel a csipkerózsa álmát alvó ingatlanpiacot, az építőipart, de lakásbérleti válságból is segíthet kilábalni, ahogy a hitelezések is felpezsdülhetnek. Ha pedig az ÉVOSZ elgondolásai szerint alakítja a tervezetét a kormány, a végeredmény az ország ingatlanjainak energetikai helyzetét is javítani fogja.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn