otthonfelujitasi-tamogatas_pic60

Gyors áttekintés: mit tudni eddig?

Lezárult az otthonfelújítási támogatás véleményezése, így a tervezet véglegesítésére is napokon belül sor kerül. A program június 3-ától válik elérhetővé és a hozzátartozó kölcsönszerződéseket 2026. április 30-ig vagy a forráskeret kimerüléséig lehet megkötni. Mutatjuk, mit lehet tudni május 8-án!

Mik az alapvető tudnivalók a támogatásról?

A kormany.hu oldalán közzétett ábra az alábbiakban foglalja össze az alapvető tudnivalókat:

otthonfelujitasi-tamogatas-alapinfók

Hogyan vehető igénybe az Otthonfelújítási támogatás?

1. Jelentkezés az MFB pontokon

A kész költségvetési tervvel június 3.-tól kereshetőek fel az MFB pontok: az OTP-, Gárnit-, MBH bank 266 fiókjából egyet kell felkeresni.

2. Igénylés leadás

A kérelem anyagát sikeres elbírálás után ugyancsak az MFB pontokon lehet majd vélhetően benyújtani.

3. Banki folyósítás

Sikeres igénylés esetén a kölcsönző bank folyósítja a teljes hitelösszeget, mely a beruházás költségvetésétől függően 2,5-6 millió Ft.

4. Energetikai tanúsítvány a mukálatok előtt

A hiteles energetikai tanúsítvány igazolja az ingatlan beruházást megelőző energetikai állapotát.

5. Kivitelezés 2-2,5 éven belül

A munkálatokat a kölcsönhöz kapcsolódó rendelkezésre tartási időszakon belül kell elvégezni, melynek időszaka 24 hónap, ez egyszeri alkalommal további 6 hónappal hosszabbítható meg. Összesen tehát 2-2,5 év áll rendelkezésre a beruházások befejezésére.

6. Energetikai tanúsítvány a kivitelezés után

A hiteles energetikai tanúsítvány bizonyítja a beruházással elért energetikai javulást, mely legalább 30% esetén jogosít fel az otthonfelújítási támogatás igénybevételére.

7. Állami támogatás folyósítása

A vissza nem térítendő támogatás mértékét a járás átlagkeresete, illetve az igénylő jövedelme határozza meg és a kiutalt összeg közvetlenül a folyósított hitel tőketartozását fogja csökkenteni.

8. Hiteltörlesztés

A beruházást követő 3 hónapos türelmi idő után kell megkezdeni a havi törlesztést. Mivel a hitel teljes futamideje 10 év, melynek első 2 – hosszabbítás esetén 2,5 – évében szükséges befejezni a kivitelezést, így az ebből fennmaradó 7,5-8 év alatt szükséges visszafizetni a kamatmentes hitelt.

otthonfelujitasi-tamogatas-menete

Ki igényelheti a támogatást?

Cselekvőképes, nagykorú magyar állampolgár, vagy Magyarországon már egy éve élő EGT állampolgár, aki az adott ingatlanban tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik, nincs adótartozása, és a kölcsönidő lejártáig nem tölti be a 75-ik életévét.

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

A beruházás összköltségétől függően a támogatás teljes összege 2,5 és 6 millió Ft közé eshet, mely egy kamatmentes hitel és egy vissza nem térítendő állami támogatás közt oszlik meg. 

Az igénybevételnek előfeltétele egy önrész, mely a teljes 6 milliós támogatás esetén 1 millió Ft-ot, kisebb költségvetésnél ezzel arányos összeget tesz ki.

Mitől függ, hogy mekkora vissza nem térítendő támogatás igényelhető?

Elsősorban a régió fejlettsége, vagyis a járás átlagjövedelme, ezen belül a legalacsonyabb jövedelemmel bírók jogosultak a legkedvezőbb, és a legmagasabb keresettel bírók a legkedvezőtlenebb arányra a hitel és a vissza nem térítendő támogatás között.

Legalább 40%-os elért energetikai javulás esetén a támogatási összegen belül további 5%-ban lehet vissza nem térítendő támogatásra jogosult az igénylő a hitel kárára.

Melyik járásban, mekkora vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak az igénylők?

A járások három kategóriára oszlanak: ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75%-át sem éri, el ott a teljes hatmilliós költségvetésből 3,5 millió Ft-ra, ahol az országos átlag 75 és 110 %-a közé esik a jövedelem, ott 3 millió Ft-ra, ahol ezt meghaladja a háztartások bevétele, ott 2,5 millió Ft-ra számíthatnak a sikeres igénylők. A járások listáját itt tettük közzé.

Mik a kamatmentes hitel részletei?

Az államilag támogatott hitel kamatmentes, maximum 10 éves futamidővel. A munkálatokat a kölcsönhöz kapcsolódó rendelkezésre tartási időszakon belül kell elvégezni, melynek időszaka 24 hónap, és egyszeri alkalommal további 6 hónappal meghosszabbítható. Ezt a 2-2,5 évet követ 3 hónap türelmi idő, ami után meg kell kezdeni a hitel visszafizetését. Mind a rendelkezésre tartási idő, mind a türelmi idő beletartozik a 10 éves futamidőbe.

Hány alkalommal vehető igénybe a támogatás?

Az otthonfelújítási támogatáshoz egy igénylő kizárólag egyszer folyamodhat és adott ingatlanra is csak egyetlen egyszer vehető igénybe, függetlenül a lakói számától.

Milyen ingatlanra igényelhető a támogatás?

Az 1990 december 31. előtt épült a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóházként, szabadon álló családi házként, sorházi családi házként, vagy ikerházként bejegyzett ingatlanokra. A kezdeti tervekkel ellentétben nem előfeltétel, hogy az ingatlan kapcsolódjon az országos gázhálózatra.

Melyek az igénylés alap feltételei?

A támogatás feltétele, hogy a vele megvalósult korszerűsítéssel az adott ingatlan legalább 30% primer energetikai megtakarítást érjen el.

Melyek az igénylés további, a kivitelezéssel kapcsolatos feltételei?

Szükséges mind a munka-, mind az anyagdíjról számlát benyújtani, illetve betartani a munkálatokra vonatkozó fajlagos költségeket.

Milyen felújítással kapcsolatos tevékenységekre igényelhető a támogatás?

Négy kategóriában hasznosítható a támogatási összeg: épület külső szigetelés, épület külső nyílászáróinak cseréje, fűtési rendszer korszerűsítés és melegvíz-rendszer korszerűsítés.

Melyek az igénylés elbírálásához szükséges dokumentumok és nyilatkozatok, amelyeket az igénylőnek be kell nyújtania?

Érvényes személyi igazolvány és a a korszerűsítendő ingatlan címére szóló lakcímkártya, munkáltatói jövedelemigazolás, tulajdoni lap, igazolás az adótartozás hiányáról, tulajdonosi hozzájárulás, amennyiben több tulajdonos van, vagy az illető haszonélvező és egy energetikai tanúsítvány.

Hogyan történik a kérelmek elbírálása?

Az igényléseket beérkezésük sorrendjében, vélhetően maguk az MFB pontok fogják feldolgozni, és a támogatási keret elapadásáig utalni a támogatási összegeket.

Hogyan történik a támogatás jogszerű igénybevételének ellenőrzése?

A beruházással az ingatlanon elért legalább 30%-os energetikai javulást egy második energetikai tanúsítvány benyújtásával, az elszámolni kívánt költségeket pedig számlákkal kell igazolni.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Felhasználási területek

A kiírás szigorúan szabályozza, hogy milyen anyagokra, technológiákra és milyen áron használható fel a támogatás. Milliókba kerülhet, ha valahol nem felel meg a kiírásoknak!

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn
X