Milyen támogatások segíthetik 2024-ben az otthonfelújítást?

Az energiaválság mellett, elnézve az árak alakulását, továbbra is egyértelműen megéri a lakóingatlanok korszerűsítése. Nem csupán a környezettudatosság vagy a család komfortja érdekében, ez a leghatékonyabb módja annak is, hogy megfogjuk az elszállni akaró rezsiköltségeket. Az sokaknak nem kérdéses, hogy hosszútávon megtérül-e egy energetikai felújítás, ám a kezdőtőke sok háztartásban hiányzik. Nézzük tehát, milyen támogatási lehetőségekre számíthatunk 2024-ben? Érkezik-e az Otthonfelújítási támogatás?

Tervezett programok 2024-ben: az Otthonfelújítási támogatásra még várunk

Az elmúlt években sokan álltak neki otthonuk korszerűsítésének, vagy energetikai felújításába. Az elszálló árak azonban azt is jelentették, hogy erre sok esetben csak azoknak volt lehetősége, akik eleve rendelkeztek elegendő félretett pénzzel, vagy volt szerencséjük az Otthonfelújítási támogatással, illetve hitellel megtámogatni a beruházásukat. Bőven vannak tehát, akik idáig nem vágtak bele, és érdeklődve várják a 2024-ben elérhető támogatási lehetőségeket. Januártól egy átalakult lakástámogatási rendszer indul: mik azok a támogatások, amiktől búcsút kell vennünk, és melyek azok, amik indulnak?

Búcsúzik a CSOK, marad a CSOK hitel

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) 2015-ben vezette be a kormány, és a támogatás most 2023 decemberével végleg leköszön a színről. A program igénybe vehető használt és újdonat ingatlanok megvásárlására, de már meglévő otthonok bővítésére, illetve tetőterek beépítésére is. Ezzel párosul a CSOK hitel, melynek igen kedvező, rögzítetten 3 százalékos kamatja segíthet kiegészíteni az önerőt. Igénybe vehetik legalább két gyermekkel rendelkező családok, akiknek a CSOK hitel 10 illetve 15 milliót jelenthet.

otthonfelujitasi-tamogatas_pic01

Mivel a kedvező hitelkonstrukciót csak a CSOK támogatással avagy a Falusi CSOK-kal együttesen lehet igénybe venni, jövő év Januárjától ez a lehetőség csak a kisebb településeken áll majd rendelkezésre.

Szigorodik a Falusi CSOK

A CSOK hitelre igényt tartóknak jó hír, hogy a Falusi CSOK továbbra is elérhető lesz, noha kissé átalakult köntösben, egyes szabályok, feltételek, illetve maga a támogatás összege változik. A megújult vidéki CSOK a következő évtől egy vissza nem térítendő állami támogatás, amit a családok felhasználhatnak új építésű ingatlan (kimondottan egylakásos lakóépület), használt otthonok megvásárlására, illetve azok és meglévő ház vagy lakás bővítésére és korszerűsítésére

Az támogatás összegét meghatározza a gyermekek száma és az igénylő tervezte konkrét lakáscél. A jogszabály január egytől lép életbe, az eszerint érvényes összegek kapcsán azonban a kormány a közelmúltban arról is beszámolt, hogy szándékukban áll a Falusi CSOK támogatási összegeit egységesíteni. Tehát az újonnan vásárolt otthonoknál történő felhasználáskor – akár újépítésről, akár használt ingatlan vásárlásáról van szó – vélhetően azonos támogatási keretre számíthatnak majd a magyar családok.

A jelen ismeretek szerint egy kizárólag egylakásos új ingatlan megvásárlásakor az egy gyermekes családok 600.000 Ft, a két gyermekesek 2.600.000 Ft, a három gyermeket nevelők 10.000.000 Ft támogatásra számíthatnak. Használt ingatlanok megvásárlására és korszerűsítésére avagy bővítésére az egy gyerekesek 1000.000 Ft-t, a két gyermekesek 4.000.000 Ft-t, a nagycsaládosok 10.000.000 Ft-ot igényelhetnek meg. Meglévő ingatlan esetén ez a nevelt gyermekek számának megfelelően ugyanígy 5-6.00.000 Ft, 2.000.000 Ft és 7.500.000 Ft szerint alakul.

otthonfelujitasi-tamogatas_pic2

A Falusi CSOK-ot csak a kormányrendeletben meghatározott településeken élők és ott letelepedni szándékozók vehetik igénybe. Ennek megfelelően jövő évtől ez a típusú vissza nem térítendő támogatási lehetőség elvész a városokban, illetve a rendeletben nem szereplő térségeken. Ugyanez igaz a kizárólag CSOK-hoz igényelhető hitelre. A kedvező hitel továbbra is elérhető, igényelhetjük, amennyiben legalább két gyermeket nevelünk, vagyis a lehetőség egyedülálló szülők és élettársi kapcsolatban élők számára is adott. Ennél nagyobb keretösszeget biztosíthat a CSOK pluszt, ám erre a lehetőségre csak azok jogosultak, akik legalább egy gyermeket vállalnak.

Itt az új CSOK Plusz

Már említettük, hogy a Falusi CSOK csak a kormányrendeletben meghatározott településeken használható fel. A jövő évben bevezetésre kerülő CSOK plusz konstrukciója a teljes országban, sőt, akár a Falusi CSOK-kal együttesen is igénybe vehető lesz. Egyelőre nem tudjuk, hogy a CSOK pluszt korszerűsítésre is fel lehet-e majd használni, ez sajnos csak a jogszabály megjelenése után lesz egyértelmű. Az viszont biztos, hogy a program nem a korábban megszokott vissza nem térítendő támogatásként tér vissza, hanem egy kedvező, fix 3 százalékkal kamatozó lakáshitelként.

A konstrukció feltételként írja elő, hogy az igénylők házasok legyenek és legalább egy babát vállaljanak – abban az esetben is, ha már van közös gyermekük. Az igényelhető kedvezmények, illetve maga a hitelösszeg a vállalt gyermekek számától függ.

Ahol a Falusi CSOK is elérhető, ott a CSOK plusz az eddig ismertek tükrében új ingatlan vásárlására, megépítésére, használt lakás illetve ház vásárlására és ezek avagy már meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére használható fel. Az ötezer fős lélekszámot meghaladó településeken és városokban ezzel szemben a keretet csak új építésű ingatlan vásárlására, építkezésre, illetve használt lakás és ház vásárlására és bővítésére fordíthatjuk. Hogy a felújítás kategóriájába pontosan mely munkálatok esnek, és korszerűsítésre, tetőtér beépítésére, bővítésére felhasználható-e az összeg, majd a kormányrendeletből fogjuk megtudni. Addig az sem egyértelműen meghatározható, hogy egy adott háztartás mekkora összegre is számíthat?

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn