otthonteremtesi-program_pic4

Támogatásra várva: egyre drágább a halogatás

Több kormányzati forrás válik a jelek szerint elérhetővé 2024-ben azok számára, akik otthonuk felújítását tervezik. Amíg azonban az Otthonfelújítási támogatás, a CSOK plusz vagy a RepowerEU elindulnak, a lakosság halogatja a beruházások megkezdését, és ezek elmaradása az építőiparon keresztül a teljes magyar gazdaságot sújtja.

Késik az Otthonfelújítási támogatás, mutatkoznak a halogatás árnyoldalai

Lakásfelújítás esetén értelemszerű, hogy megragadnánk a hozzá kapcsolódó állami lehetőségeket. Azonban egy elavult energetikai épületben élni minden egyes napon veszteséget termel úgy a háztartásnak, mint az országnak.

“Sokan kivárnak a lakásfelújítással, hátha érkezik ehhez kapcsolódó állami támogatás. Az idő azonban sürget, hiszen mindennap veszteség felújítatlan ingatlanban élni”

– nyilatkozta Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének (MCSTE) elnöke.

A beruházás ösztönző programok közül azonban a méltán népszerű Otthonfelújítási támogatás még mindig nem tudni, mikor érkezik pontosan. A már többször lebegtetett program úgy tűnik, 2024 első negyedévében végre tényleg megérkezik, bár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csak annyit erősített meg november közepén, hogy zajlanak az előkészületek.lakossag-halogat_otthonfelujitasi-tamogatas_pic02

“Nem jó, hogy folyamatosan lebegtetik a kormányzati támogatásokat. Ezért még azok az emberek, akiknek lenne rá pénzük, ők is inkább várnak, hátha lesz ingyenpénz. Sokan persze nem is tudnak anélkül elindulni”

– vélekedett Gulyás István. Szakmai berkekben az elnök értesülései egy 5+5 millió Ft-os támogatás lehetőségéről is szóltak, amit kimondottan energetikai korszerűsítésekre lehetne felhasználni, mint hőszigetelés, megújuló energia beépítése vagy ablak-, illetve kazáncsere. Ezt már az Otthonfelújítási támogatás első megjelenési formájánál is javasolták.

„Ha lesz, örülni fogunk, de egyelőre ez csak ígéret, forrás nélkül. Úgy gondolom, hogy ha komolyan gondolja a kormány ezt a támogatást, akkor konkrétumokat kellene mondania, hogy az emberek fel tudjanak rá készülni, és ne kapkodás legyen, amikor esetleg megjelenik”

Sokan inkább kivárnak és elhalasztják jelenleg a szükséges felújításokat is. Ez már csak sem ideális, mert a kormány 20 ezer ingatlan felújítására elegendő forrást igényelt az Uniótól, miközben további – alsóhangon – 80-100 ezer család otthona igényelné a rekonstrukciót. A magyar lakásállomány zöme siralmas állapotban van. A forrás tehát messze nem fedezi azt, amire szükség van, így sok olyan beruházás is állhat most, ami eleve nem részesül majd támogatásból. Mindeközben pedig az építőiparban úgy kellenek a megrendelések, mint egy falat kenyér.

„Sajnos az emberek zöme csak a legszükségesebbre költ, maximum kicseréli azt, ami tönkrement. Jelenleg nemcsak az esztétikai felújításokat halasztják el, de a megtakarítást hozó korszerűsítéseket is. Ha lesz támogatás, lesznek energetikai beruházások is.”

Az árakra sincs jó hatással a pangás

Ha alacsony a kereslet, ésszerűnek tűnik a gondolat, hogy csökkennek az árak is: olcsóbb lesz felújítani, nyomott áron lehet építőanyaghoz, szakmunkához jutni, és könnyebben találunk szakembert. A gyakorlatban sajnos nem ezt tapasztaljuk. Gulyás arra is rávilágított, miért:

“Valóban voltak kisebb-nagyobb csökkenések az építőanyagok árainál, de szerintem ez nem tartható fenn sokáig. Ugyanis a magas energiaárakkal gyártott termékek nagy része egy idő után veszteséget termel a gyártóknak. Például a gipszkartongyártás előállítási árának fele az energiaköltség, itt brutális áremelés lenne logikus.”

Nem csoda, ha a kormányzati programokat az építőipar ugyanolyan epekedve várja, mint a lakosság. Való igaz, az építőanyag árak jelentős hányada csökkent vagy legalábbis stagnál, hála a kereslet mélyrepülésének. A szakmunka viszont már más kérdés, legfeljebb kivitelezőt könnyebb találni.

lakossag-halogat_otthonfelujitasi-tamogatas_pic01

További nehézség az energetikai tanúsítvány

November elsejétől van érvényben az ingatlanokra vonatkozó új energetikai tanúsítvány. Gulyás szerint a korábbinál könnyebben értelmezhető és ügyfélbarát az új tanúsítvány, ám vannak még hiányosságai. Az MCSTE elnöke példaként felhozta, hogy a szoftver jelen formájában még nem tud egyszerre több szigetelőanyagot kezelni. A tanúsítványban csak egyfélét lehet feltüntetni, javaslatot is arra kapunk, kiváltani pedig egyelőre legalábbis nem lehet.

„Hiába lépett életbe a rendelet november elsején, egyik magyarországi szoftver sem tudja a tanúsítványt az új jogszabály szerint számolni, kiállítani. Így most még nem lehet kinyomtatni az új törvény szerinti dokumentumot, amelyet azonban a bankok már kérnek azoktól, akik most nyújtanak be lakáshitel-kérelmet.”

A bürokratikus probléma mellett a tanúsítvány költségvonzata is magasabb lett.

“Nem lehet kibújni az alól, hogy a tanúsító kimenjen a helyszínre, hiszen fotókat kell feltölteni a rendszerbe. Megközelítőleg 20-30 százalékos drágulás várható, hiszen jóval több munkaórát kell beletenniük az adatfelvételbe, feldolgozásba”

 – magyarázta Gulyás.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn