otthonfelujitasi-tamogatas_ujrainditani_pic59

Újra kell indítani az otthonfelújítási támogatást, mondja a szakma

A 2022 végével kifuttatott Otthonfelújítási támogatás újraindítását szorgalmazza az ÉVOSZ berkein belül szerveződött friss tagozódás, a Magyar Építőanyag-kereskedelmi szervezet. Elnökük, Juhász Attila arra mutatott rá: a támogatás kisebb építő jellegű módosítások mellett újra win-win helyzetet teremthetne a piacon. Üdvös fejlemény emellett, hogy az építőanyag árak emelkedése is megtorpant, hazánkban pedig nem tapasztalható hiány.

Az Otthonfelújítási támogatás újraindítását szorgalmazza a szakma

A szakemberek előtt nem kérdéses, hogy az építőipar finomhangolásra szorul, melyre kiváló lehetőséget jelentene egy módosított Otthonfelújítási támogatás. Az ágazat szereplői közül utolsóként ám nem utolsó sorban kapott ezért helyet az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetsége) pódiumán az építőanyag-kereskedők képviselete. Köszönhető ez annak, hogy a szövetség berkein belül megalapult a Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat „az építőipar hatékonyságának javítása, a hazai építőanyag-kereskedelem bővülésének, modernizációjának elősegítése érdekében”.

A Tagozat alapítói hazai tulajdonban lévő vállalkozásokat képviselnek és összességében körülbelül 40%-os részesedéssel bírnak a magyar építőanyag kereskedelmi piacon. Magyarországon ma közel ezer hagyományos értelemben vett építőanyag-kereskedelmi vállalkozás létezik, melyek túlnyomó többsége olyan kis-, és középvállalatokat jelent, melyek tulajdonukban is magyarok, és családi alapokra épülnek. Nagyságrendileg 30 ezer munkavállalónak nyújtanak megélhetést. Ha mindehhez hozzávesszük a további, áttételes építőanyag forgalmazó szakkereskedelmi lehetőséget is (barkácsáru, burkolat, festék, vasáru forgalmazó helyek), hazánkban több ezer értékesítési pontot számolhatunk.

otthonfelujitasi-tamogatas_ujrainditani_pic37

Koji László, az ÉVOSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy az építésgazdasági értéklán minden résztvevője képviseletet nyert a szövetség berkein belül az építőanyag-kereskedők csatlakozásával – az építőanyag-gyártók már rendelkeznek az ÉVOSZ-ban tagozattal immáron három éve.

„Az építőanyag-kereskedelem további fejlődése, a kereskedelemben tevékenykedő munkatársak szakmai képzése, az értékesítési pontok infrastruktúráinak fejlesztése, a digitalizáció, a termékválaszték és a szolgáltatások bővítése, valamint a logisztikai ellátási lánc hatékonyságának növelése tartoznak a szakma legfontosabb kihívásai közé.”

Az újonnan létrejött tagozat elnökségi posztjára Juhász Attilát, az Új Ház Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. Elnökét választották. A tagozatban tudhatjuk még Vitális Attilát, az Alföld Tüzép Hálózat Kft. ügyvezetőjét, Kis Sándort, a HUF-BAU Csoport Kft. ügyvezető igazgatóját, illetve Parrag Rolandot, a Duna Hungária Zrt. cégvezetőjét.

A Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat célja

Juhász Attila, a frissen alakult tagozat elnöke a megalakulás motivációjaként több szempontot is megemlített.

“A tagozat létrejöttét az építőipar, azon belül az építőanyag-piac negatív helyzete indikálta, de az sem elhanyagolható szempont, hogy a közel 30 ezer embert foglalkoztató építőanyag-kereskedelmi szegmensnek nem volt kellő képviselete az ágazaton belül.”

Ehhez tette hozzá a készülőben lévő építési törvényt, melyről Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban már hírt adott.

„Év elején felvetődött annak a lehetősége, hogy az építőanyag-kereskedelem egy nemzeti tüzép égisze alatt központosul. Mivel – az építési törvényhez hasonlóan – ez is rendkívül jelentős mértékben érint minket, szerettük volna egy hivatalos érdekvédelmi társulás útján jelezni, hogy itt vagyunk, és van releváns szakmai véleményünk a szegmenst érintő kérdésekről.”

Mérséklődnek az árak, a hiány is megszűnt

A fenti témákban elkél az érdekérvényesítés, ám ennél jóval több feladattal kell szembenézzen a frissen alakult tagozat. Az építőipari pangásban elvégre nagy részben járul hozzá az építőanyagárak alakulása. 2023 első negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az építőipar termelői árai 24,1%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képes – köszönhetően jelentős mértékben az építőanyagok drágulásának -, de az előző negyedévhez képest is 4,8%-kal nőttek. Az Új Ház saját mért eredményei alapján átlagosan 26%-kal voltak magasabbak az előző évhez képest. Juhász Attila elismerte, hogy kiemelt problémát jelentenek az elszáll építőanyag árak, ami bizonyos anyagok (falazóanyagok, kőzetgyapot, tetőcserép) 2022-ben tapasztalható hiányának tudható főleg be. Hozzátette:

„Ugyanakkor mára elmondható, hogy Magyarországon nincs építőanyag-hiány, és az áremelkedés üteme is lassult, sőt egyes termékkörök esetében csökkent is az ár, továbbá megszűnt a kereskedők akár napi szintű áremelési gyakorlata.”

“Az alap-építőanyagok – például a falazó- és tetőfedő anyagok – esetében akár 50 százalékos volumencsökkenés ment végbe az év elején a tavalyi esztendő azonos időszakához képest, míg a teljes építőanyag-piac tekintetében 30 százalékos visszaesés következett be. Ez azért is nagyon kedvezőtlen tendencia, mert az építőiparban ezek úgynevezett alapkategóriának számítanak, a többi, ezekre ráépülő építőanyag pedig várhatóan ráül erre a volumen-visszaesést gerjesztő hullámra.”

otthonfelujitasi-tamogatas_ujrainditani_pic28

Az elnök szerint azonban pozitív tendenciák várhatóak. A kereslet visszaszorulta és a helyreállt kínálat önmagában árcsökkenést eredményezhet, hiszen éles a versengés maguk az építőanyag-gyártók közt is, minden szereplő igyekszik a lehető legkedvezőbb árakkal megcsípni a vevőket, és ezt utána leköveti a teljes értéklánc, ami már kereskedői szinten is érezteti magát. Az előző év első negyedévéhez képest ráadásul kivitelezőt is könnyebb találni.

Az Otthonfelújítási támogatásban bízik a Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat is

Tavaly év végével futott ki a sikeresnek értékelt Otthonfelújítási támogatás, amely termékeny táptalajt nyújtott nem csak az építőanyag-piac, de a teljes építőipar számára. Az otthonfelújítási program aktív két éve alatt közel 600 milliárd Ft-nyi, az otthonok korszerűsítését és korszerű megépítését célzó támogatást utalt ki az állam. Juhász Attila elnök legnépszerűbb beruházásokként a födém-, homlokzat-, hő-, és tetőszigetelést

Illetve a nyílászárók cseréjét sorolta fel.

“A lakásfelújítási támogatás turbulens időszakot hozott az építőiparban, és mind a szegmens, mint a lakosság számára win-win szituációt eredményezett. Épp ezért a kormányzati szereplőknek érdemes lenne fontolóra venniük a támogatási forma kis finomhangolással történő újbóli bevezetését. Javaslatunk szerint a 2021–2022-es formula helyett, amikor gyakorlatilag mindennemű felújítási munkára igénybe lehetett venni a támogatást, ezúttal célzottan energiahatékonyságot növelő beruházások lennének terítéken, ezáltal felvéve a kesztyűt az energiaválsággal szemben”

Egy újraindított, akár finomhangolt Otthonfelújítási támogatás nem csak az építőiparnak jelentene segítséget, a program ismételt bevezetése az államnak is jelentős bevétellel bővítené a kasszáját áfa oldalról. Igazolják az Otthonfelújítási támogatás újraindítását a lakossági igények is, az Új Ház reprezentatív felmérése alapján a magyar háztartások 48%-ban elégedetlenek otthonuk energiahatékonyságával illetve hőtartó képességével.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn