otthonfelujitasi-tamogatas_pic12

Véleményezheted te is az otthonfelújítási programot!

Május 6-ig lehet hozzászólni az otthonfelújítási támogatás felhívástervezetéhez. Az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleménye alapján a felhívás végleges formája csak később lesz elérhető, miután lezárulnak a társadalmi és szakmai egyeztetések.

Mit tartalmaz a felhívástervezet eddig?

Kedvezményes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő támogatással ösztönzi a kormány a magyar családi házak energetikai korszerűsítését. A részben uniós forrásokból életre keltett program keretösszegét a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve REPowerEU fejezetéből hívták le, a mindössze 108 milliárd forintból várhatóan több tízezer lakóépület újul meg.

A felhívástervezet alapján az otthonfelújítási támogatásra egy, illetve többlakásos, életvitelszerűen lakott családi házak lehetnek jogosultak a támogatásra. A folyamatosan zajló szakértői és szakmai egyeztetéseknek már meg is van a hatása, nemrégiben kikerült a feltételek közül, hogy az ingatlannak rendelkeznie kelljen vezetékes földgáz csatlakozással. A véleményezésre bocsátott dokumentumban már ez az enyhített feltételrendszer szerepel: a támogatás minden olyan családi házra adható, amelyet 1990. december 31. előtt építettek.

Az energetikai beruházások a kedvezményezettek önerejéből, és az ezt kipótló kamatmentes hitelből, illetve vissza nem térítendő támogatásból valósulnak majd meg. Utóbbi összege 2,5 illetve 3,5 millió Ft közé esik majd, részben az adott járás átlagjövedelmének függvényében: amelyik járásban alacsonyabb, ott magasabb a vissza nem térítendő támogatás mértéke. A legmagasabb elérhető hitelrésszel kell számoljon a tervezet szerint az az igénylő, aki a tavalyi bruttó átlagkereset 130%-a (742 560 forint) felett keresett – függetlenül attól, hova van állandó lakhelye szerint bejelentve. Ellenben – és ez is egy a szakmai javaslatok alapján meghozott módosításoknak -, amennyiben az igénylő bruttó jövedelme a tavalyi bruttó átlagkereset 70%-át sem éri el (399 840 forintot), járástól függetlenül a legmagasabb elérhető vissza nem térítendő támogatásra válik jogosulttá.

A támogatás és a hitel együttesen legfeljebb 6 millió Ft-ot tesz hozzá egy családi ház felújításához, amennyiben ezt az igénylő 1 millió Ft-tal kiegészíti. Természetesen a beruházáshoz ennél magasabb összeggel is hozzájárulhat az igénylő, ám az önerő nagysága sem a vissza nem térítendő támogatás, sem a hitel mértékét nem befolyásolja.

Az egyik legsarkalatosabb feltétel, hogy a támogatásban részesülő beruházással az épület legalább 30 %-os primerenergia-megtakarítást érjen el, melyet a korszerűsítés előtt és után készült energetikai tanúsítványokkal kell igazolni.

A felhívás tervezetét a palyazat.gov.hu oldalon lehet megtekinteni, vélemény pedig 2024. május 6-ig nyilvánítható rá az ugyanezen az oldalon elérhető dokumentum kitöltésével: https://archive.palyazat.gov.hu/node/77841. Az otthonfelújítási támogatás a beérkezett dokumentumok feldolgozása után, 2024. június 3-án élesedik.

Milyen beruházásokra, illetve ezek kombinációjára terjedhet ki az otthonfelújítási támogatás?

  • Hőszigetelés az épület külső határoló elemein
  • Használati melegvíz-rendszer felújítása
  • Fűtésrendszer magas hatásfokú gázkazánnal illetve a hozzátartozó hőleadókkal történő korszerűsítése, és az ehhez kapcsolódó kéménybélés felújítása
  • Nyílászárócsere
Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn