uj-otthonfelujitasi-tamogatas-2024_pic18

Biztos a hír: Itt az Új Otthonfelújítási Támogatás 2024-ben!

Csütörtökön jelezte Nagy Márton miniszter, hogy a napokban várható az új Otthonfelújítási támogatás bejelentése. Az építőiparban várva várt részleteket ma reggeli sajtótájékoztatón tették közzé, közel 20 ezer családi ház újulhat meg a tervek szerint júniusban már pályázható programmal. Mutatjuk, milyen feltételeket támaszt az Otthonfelújítási Támogatás 2024-ben.

Mik az Otthonfelújítási támogatással a kormány célkitűzései?

Március 26-án jelentette be Lantos Csaba energiaügyi államtitkár a hírt, hogy két energetikai korszerűsítést célzó pályázat is indul idén. Az egyik kimondottan az úgynevezett “Kádár kockák” korszerűsítését célozza: az 1945 és 1990 között elkészült családi házak fűtésrendszerének, nyílászáróinak és használati melegvíz-rendszerük modernizálására koncentrál. A másik a középületekre fókuszál majd hasonló célokkal.

A két program rendeltetésére Steiner Attila államtitkár világított rá: a lakosság energiaszuverenitását növelve kíván a kormány megbízható, megfizethető energiát biztosítani, illetve a fogyasztások csökkentésével növelni a függetlenséget. Országos szinten “három Pakssal” megegyező mennyiségű, 6100 megawatt energiát termelnek a napelemek. Összehasonlításként: a válság előtt még 10 milliárd köbméteres országos gázfogyasztás március végére 8,1 milliárd köbméterre szorult vissza.

Az új Otthonfelújítási támogatás segítségével a kormány reményei szerint számos család spórolhat majd meg jelentős költséget. A tervek alapján júniustól már pályázható lesz a program, addig pedig társadalmi egyeztetésre bocsátják a pontos részleteket. Steiner Attila azt is hozzátette, hogy mindeközben a további lehetséges programokról még folynak az egyeztetések, melyeket további, főleg EU-s forrásokból terveznek finanszírozni.

otthonfelujitasi-tamogatas-2024_pic4

Az Otthonfelújítási támogatás 2024-es részletei

A két bejelentett program közül elsőként induló Otthonfelújítási támogatás az 1990 előtt épült családi házak korszerűsítésére irányul. Steiner Attila bejelentése alapján az új, 108 milliárd forint keretösszeggel bíró programot olyanok pályázhatják meg, akik vezetékes gázhálózatra vannak csatlakozva. FRISSÍTÉS: a Nemzetgazdasági Minisztérium április 24-iki közleménye alapján az igénylésnek már nem előfeltétele vezetékes gázhálózat.

Az otthonfelújítása támogatás részletei
A beruházásban elszámolható legnagyobb összeg 7.000.000 Ft
Önerő minimuma 1.000.000 Ft
Igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás Járás szerint 2,5 – 3,5 millió Ft
Maximálisan felvehető hitel 6.000.000 Ft
Gyermekek elvárt száma 0 db
A hitel részletei
Törlesztőrészlet a támogatási összeg elköltése után 26-36 ezer Ft
Hitelkamat 0%
Legmagasabb futamidő 8 év
Hitelfelvétel helyszíne MFB Pontok
Felhasználás részletei
A felhasználás célja Víz-, és gázfűtési rendszer, nyílászárók és szigetelés korszerűsítése
Ingatlan típus 1990-ig megépült családi ház
Támasztott feltétel Vezetékes gázhálózat Már nem feltétel
Elért energiamegtakarítás minimuma 30,0%
Elért energiamegtakarítás igazolásának módja Beruházás előtt és után egy-egy energetikai tanúsítvány
Program részletei
Indulás dátuma 2024. Június 3.
Keretösszeg 108 milliárd Ft
Várhatóan résztvétel családi házak száma Nagyjából 20.000
Forrás REPowerEU, RRF

Az összeget fel lehet használni nyílászáró cserére, szigetelésre, fűtés- vagy akár használati melegvíz-rendszer korszerűsítésére, melyekbe a gázkazáncsere vagy akár a kapcsolódó kéménybélelés is beleérthető. A beruházás összesen 7 millió forintot kell elérjen, melyből 1 millió forint önrészre van szükség az Otthonfelújítási támogatás 2024-es igénybevételéhez a tulajdonos részéről. A maradék 6 millió egy kedvezményes hitel és egy vissza nem térítendő támogatás közt oszlik meg. A megoszlás aránya a jövedelemtől (kizárólag a legmagasabb jövedelmek esetén bír befolyással) és a járás fejlettségétől függ. Végeredményben a beruházástól 30%-os energiamegtakarítást vár el a program, amit az igénylő képes kell legyen igazolni egy a kivitelezés előtt és után készült energetikai tanúsítvány biztosításával. Az Otthonfelújítási támogatás 2024-ben előreláthatóan június elejével indul.

Hogyan épül fel a kedvezményes hitelkonstrukció?

A 108 milliárdos támogatási programot a RePower néven ismert uniós forrásból vezeti be a kormány. Az Otthonfelújítási támogatás 2024-ben három pillérből épül fel: önerőből, vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes hitelből – jelezte Fábián Gergely államtitkár. Akárcsak a CSOK Plusz esetében, a támogatás a hitel tőketartozását csökkenti majd. Az önerő 1 millió forintot kell kitegyen, a támogatás összege pedig 2,5 és 3,3 millió forint között mozoghat. Ennek pontos megállapítását a járás fejlettsége adja meg: minél magasabb az ott élők jövedelme, annál alacsonyabb a vissza nem térítendő támogatás része, és magasabb a felveendő hitel összege. Utóbbi törlesztőrészletét 25 és 36 ezer forint között állapították meg, melyet nyolc éven át kell majd visszafizetni. A hitelkonstrukció igénylésére pedig az MFB Pontjain lesz lehetőség.

Az Otthonfelújítási programmal közel 20 ezer családi ház újulhat meg

A kormány arra számít, hogy az Otthonfelújítási támogatás 2024-től hozzájárul az építőipar fellendüléséhez és alsóhangon 127 milliárd forintnyi beruházás indul majd meg. Mindezen törekvéseket egy egyszerűsített környezetvédelmi minősítés is segíti. Fábián Gergely állítása szerint közel húszezer családi ház korszerűsítését várják a programtól, mely maximuma 7 millió forint.

otthonfelujitasi-tamogatas-2024_pic7

Az összeget az 1990 előtt épült családi házak energetikai megújítására lehet majd – várhatóan – júniustól igényelni. A részben REPower EU keretből 108 milliárd forintot különítettek el a részint támogatás, részint hitelként létrejövő konstrukcióra, melyet melegvíz-, és gázfűtésrendszer korszerűsítésére, nyílászáró cserére és hangszigetelésre használhatnak fel a pályázók. A program feltétele, hogy a beruházás minimum 30%-os energiamegtakarítást érjen el, és minden esetben 1 millió forint önerőre van szükség. A maradék 6 millió forint egy kamatmentes hitel és egy vissza nem térítendő támogatás közt oszlik meg. Előbbit a hamarosan létrejövő lakossági MFB pontok hálózatával vehetjük igénybe, utóbbi pedig a járás fejlettségétől függően 2,5 és 3,5 millió forint közti összeggel csökkenti a hitelkeretet.

Miben változott a korábbi Otthonfelújítási támogatás?

A 2021 Január elseje és 2022 december 31 között életben lévő támogatási forma méltán maradt emlékezetes. Akár 3 millió Ft vissza nem térítendő támogatásra is jogosult lehetett a pályázó, amennyiben saját tulajdonú ingatlanát kívánta felújítani, és ingatlanában 25 év alatti gyermeket nevelt. Ekkor energetikai megkötések nem szerepeltek a program elvárásai közt, szemben a mostani feltételrendszerrel. Az igényelt támogatás akkor legfeljebb a beruházás felét tehette ki, mely megoszlott 50-50%-ban a munkadíj és az anyagköltség között. Adott volt továbbá a lehetőség, hogy egy fix 3%-os kamatozású, maximum 6 millió forint összegű jelzálog hitel segítse a költségeket: ez szolgálta részben a támogatás megelőlegezését. Anno a 2021-2022-es Otthonfelújítási támogatás programjában több, mint 600 milliárd forintot fizetett ki az állam.

Otthonfelújítási Támogatás Logó

Otthonfelújítási támogatás értesítő

Ne maradjon le a több milliós állami támogatásról!
Írja be az email címét és értesítjük, amint elérhetővé válik a támogatás!

 

Hasonló bejegyzések

Facebook
Twitter
LinkedIn